Темелко Темелков: Елате с мен из София!

Интервю на Теодора Станкова с фотографа Темелко Темелков

Ако не познавате Темелко Темелков, той е нещо като софийския Индиана Джоунс – откривател и ловец на градски моменти. Обича да ходи по улиците с фотоапарат и има привилегията да бъде свидетел на чудеса. А когато необходимият момент се срещне с точно необходимото място и хиляда думи не стигат, за да се опише уловеният в снимка от него миг. Светът се оглежда в неговите фотографии – София диша с хиляди съдби, с шум на скърцащи трамваи, с мръсни и прашни улици, с лай на улични кучета… Градът, в който всички ние живеем с една надежда – да бъде домът ни по-уютен и по-красив и дните ни да станат по-добри в него.

С изложбата си „Снимки от София“ Темелко ни кара да се замислим и ни казва недвусмислено: „Нашият град — това сме ние самите. Хората са тези, които правят мястото добро или лошо, красиво или грозно.“ Авторът вярва, че ако се отърсим от апатията и безразличието и ако променим отношението си към града и го заобичаме, той ще стане по-добро място за живеене.

„Снимки от София“ показва столицата в последните няколко години такава, каквато я е видял авторът. Изложбата се експонира с подкрепата на Столична община по повод 140 години от обявяването на София за столица и е част от културния календар на града ни. Фотографиите са изложени от 13 до 30 април на Моста на влюбените до НДК.

 

Задължен ли се чувствате да имате обзорен поглед към живота на столицата? Как подготвихте изложбата „Снимки от София“?

Обичам да се разхождам по улиците на София. И имам нужда да я споделям чрез  снимките си. Често с малко хумор и с малко тъга попадам на сцени от ежедневието на столица. И я показвам такава, каквато я виждам – и усмихната, и влюбена, и мръсна, и тъжна, и красива, и грозна, и стара, и нова...

В изложбата „Снимки от София” съм подбрал 58 фотографии, направени през последните 6 години. Те показват моменти от живота в София, познати и непознати места, хора, животни, улици. Снимките от тази изложба нямат претенции за пълна изчерпателност за всичко в града, а са по-скоро са уловени мигове, с които се опитвам да обърна внимание на важни въпроси, но също и да накарам хората да се усмихнат.

Аз съм от София. Тук съм роден и тук живея. И често си мисля, че нямаме отношение към своя град, към своя дом... Искам да накарам хората днес да се замислят за миг къде са, а също да се замислят и за хората утре. Надявам се фотографиите да разказват интересни истории от днес.


Фотографията е като мерна единица на времето, което си отива. Какво се е случвало преди или какво се случва днес? Вас кое повече ви интересува?

Вярвам, че фотографията преди всичко е начин за един човек да изразява своята позиция и в същото време е средство за документиране на образи и събития. Интересувам се еднакво и от миналото, и от настоящето, и от бъдещето. В момента, в който една снимка е заснета, тя вече е минало.

Какво казват вашите снимки на съвременниците? Как вашите фотографии променят живота на хората около вас?

Фотографията е универсален език и се надявам посланията в моите снимки да са разбираеми за хората. Искам моите фотографии да карат хората да мислят.

Като вървя по улиците, виждам, че ние нямаме отношение към своя град и обвиняваме другите за всички неуредици. Коментираме какво и как другите са направили или не са направили. А забравяме какви са нашите отговорности, какво самите ние можем да направим.

Надявам се моите фотографии да провокират хората и да променят позитивно живота им като ги накарат да бъдат по-активни, за да стане градът ни един по-уютен дом.

 

Как творчеството ви е повлияно от градската среда?

Един художник, скулптор или писател може да създава своето изкуство без да присъства на дадена сцена или без да я е виждал. За разлика от тях, фотографът не може да снима нещо без да присъства, без да е там. В този смисъл средата в голяма степен определя това, което виждаме на снимките.

 

Помните ли първата си снимка?

Първите ми снимки направих в училище, снимах моите съученици. Тогава не знаех много добре какво правя, но много ме забавляваше да натискам копчето на фотоапарата.

 

Кога правите най-хубавите си снимки?

Под въздействие на силна емоция. Фотографията е емоционален процес за мен.

 

Кога се чувствате удовлетворен?

Обичам да снимам. И винаги, когато го правя, се чувствам удовлетворен.

 

Как се използва градската среда, когато музеят „отеснее“? По различен начин ли се експонира една ваша изложба в зала и в градска среда?

Поначало да се направи изложба е много трудно. Залата има един плюс - хората трябва да влязат вътре и да разгледат. Това значи, че те имат очакване какво ще видят и са готови да видят това, което се показва. Изложбата на открито можеш да разгледаш дори и без да искаш. За мен изложба на открито е по-трудно да се подреди, да се разкаже историята по начина, по който авторът иска.

 

Каква беше София във вашето детство? 


София беше по-сива, по-тиха, по-тайнствена. За едно дете градът е съвсем различен, непознат и очарователен. 

Когато видяхте изложбата си експонирана, забелязахте ли нещо старо с нови очи? 


Гледал съм снимките в изложбата много пъти. Подредбата е новото в тях. Опитах се да разкажа няколко истории чрез подредбата и се надявам хората да ги уловят. 

 


Ако си представите София като жена, а не като град, каква ще е тя? 


Зависи от къде я поглеждаш. В лице и в гръб може да видиш съвсем различни хора. 


Има ли място в София, което ви описва най-добре? 


Не зная.

 

Как зареждате въображението си, за да виждате живота цветен, в моменти, когато светът ви се струва черно-бял?  

Аз винаги търся вдъхновение извън фотографията — от самата природа, от улиците, от киното, театъра, книгите, от разговорите с хора. Животът е изключително вдъхновяващ и дори когато ни е много трудно, винаги има нещо малко цветно.

 

Каква ще бъде съдбата на вашата изложба след 30-и април? 

Надявам се да остане в историята…

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Темелко Темелков е български фотограф, роден през 1972 г. Известен е с модни снимки за списания и реклами. Носител е на награди за фотография. Снима за редица модни списания и рекламни кампании. Води презентации, лекции, курсове.

Режисьор е на документалния филм “Опасни игри”, оператор на филма “Малък - Голям”, музикални клипове, както и на много рекламни спотове.

През последните години работи по свои фотографски проекти на различни теми.

Изложби:

2019 - самостоятелна изложба, #theDOORSofSOFIA, Български културен институт, Будапеща

2018 - обща изложба, EVA на 20, OBORISHTE 5 Gallery and Hall, София

2017 - самостоятелна изложба, Anima Animus, Музей на фотографията, Казанлък

2017 - самостоятелна изложба, eMOTION, Фестивален и конгресен център Варна

2017 - обща изложба, Съвременна българска фотография, Градска художествена галерия - Пловдив

2017 - обща изложба, Съвременна българска фотография, галерия Графит, Варна

2017 - обща изложба, Съвременна българска фотография, VIVACOM Art Hall, София

2016 - обща изложба, БГ ПРЕС ФОТО, VIVACOM Art Hall, София

2016 - самостоятелна изложба, Anima Animus, Фотосинтезис Арт Център, София

2016 - самостоятелна изложба, #theDOORSofSOFIA, VIVACOM Art Hall, София

2016 - обща изложба, Anima Animus, Художествена галерия Созопол, Аполония

2016 - самостоятелна изложба, Врати, Фестивален и конгресен център Варна

2016 - обща изложба, Модна фотография, София Ринг Мол

2015 - самостоятелна изложба, Двойки, НДК, София

2015 - обща изложба, Влюбените в книгите, Моста на влюбените - София

2015 - обща изложба, Форум рекламна фотография, Фотосинтезис Арт Център, София

2015 - самостоятелна изложба, Двойки, Фестивален и конгресен център Варна

2015 - самостоятелна изложба, NEWSight, НДК, София

2014 - самостоятелна изложба, Вечерна прожекция, Фотосинтезис Арт Център, София

2014 - обща изложба, Форум рекламна фотография, Интер Експо Център София

2013 - обща изложба, Фашон, Фотосинтезис Арт Център, София

2013 - обща изложба, Форум рекламна фотография, Интер Експо Център София

2001 - обща изложба, Фотографи и…, галерия “Братя Кадинови”, София

 

 

 

 

 

 

 

Моля почакайте...