София се подготвя за празника си

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Редица значими културни събития предшестват Деня на София на 17 септември. Не можем да обхванем всички, но две са изключително впечатляващи. Едното е голямата изложба „Думи, образи, места” в Софийска градска художествена галерия, а другото – „Алея на книгата” в пешеходната зона на бул. „Витоша” в столицата.

11_3

Изложбата в Софийска градска художествена галерия е посветена на 140 години от обявяването на София за столица и ще продължи до 16 февруари 2020 година. А в нея има наистина какво да се види. Сердика, Средец, София… за времето на своето съществуване градът има различни имена и минава през различни периоди в развитието си. За 140 години - откакто София е обявена за столица - градът се превръща от малко населено място с улици „до колене в кал“ в значим и динамичен град със свое лице, дух и култура. Изложбата проследява живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и други. В съчетанието на документи и изкуство от различни периоди се усеща времето и годините.

А ако се вземат първите букви от заглавието „Думи, образи, места” се получава ДОМ, какъвто е нашата столица, отбеляза при откриването на изложбата директорката на галерията Аделина Филева. И каза още, че на английски език се получава нещо друго – процес, следователно нашият дом е нашата работа в процес. А кметът на София Йорданка Фандъкова специално благодари на екипа за свършеното и отбеляза, че дори в условията на тежка финансова криза, общината е отделяла пари за откупуване на творби, за да бъде показвано най-доброто от съвременното изкуство. Чрез образите на емблематични сгради и места върху картини и картички, чрез описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци, се разказват истории в изложбата. Отминалото, вълнуващо време след Освобождението, културният разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 година, противоречивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори са само част от темите в експозицията. В нея участват произведения от РИМ-София, Национална галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен.  Специално са подготвени  и десет тактилни 3D картини за хората с увредено зрение, в партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община. Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България“ и BulFoto.

17

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София; ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините;  предвидени са и още много други музикални и културни събития. И тук искаме да добавим с радост, че предвидената за 7 ноември от 11 часа дискусия от нашата фондация „Въпреки” в Софийска градска художествена галерия за активизиране на обществената енергия за създаването на музей за близкото минало под заглавие „Музеят – възможен или невъзможен”, подкрепена от Национален фонд „Култура” и в партньорство със СГХГ, ще бъде точно в тази чудесна и подходяща атмосфера на експозицията. Проектът за изложбата е осъществен от екипа на СГХГ, графичен и пространствен дизайн Венелин Шурелов, който също ще бъде участник в дискусията. А самата изложба се осъществява в партньорство с Министерство на културата, Столична община, Аурубис, Уника, БТА, БНТ, БНР.

1_31

А столичният булевард „Витоша” в пешеходната си зона до паметника на Алеко Константинов, наистина тези дни стана едно по-духовно място. Тази година „Алея на книгата”, която продължава до 15 септември, в своето седмо издание е с рекорден брой изложители - над 70 от водещите български издателства и книгоразпространители. Те представят новите си заглавия в общо 23 шатри. Както всяка година, Литературният кът на Алеята е сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, игри и работилници за деца. Достъпът до програмата е свободен. Книжното изложение на открито вече успешно премина през градовете Пловдив и Варна и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Организатор е Асоциация „Българска книга”.

Неделима част от „Алея на книгата” - София е Литературният кът, сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори и издатели, представяния на детски книжки, музикални събития, игри и работилници за деца. Участниците в тазгодишната културна програма са Антон Георгиев, Деметра Дулева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, Камелия Кучер, Светослав Тодоров, Свилен Ноев от група „Остава”, Стефана Белковска, Татяна Попова. Специални събития в рамките на културната програма имаше и за най-малките читатели - среща с Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна”; среща с Катерина Нейнска и Светломира Минкова, и тяхната нова книжка „Фен и Бибит в Приказната гора”; концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят” в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата; среща с преводача на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън - Красимир Проданов; представяне на детската книга с аудио диск „Софѝя и хвърчащото креватче”; игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук”; представяне на новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“от Ирина Каракехайова; работилничка за деца - числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори).

В програмата на Литературния кът има специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. На 14 септември, събота, от 15:00 до 17:00 часа, по случай задаващия се старт на учебната година, Асоциация „Българска книга“ и Институтът предизвикват родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”. Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди. Така София се готви за празника си на 17 септември, когато в Народния театър „Иван Вазов” ще бъдат връчени както всяка година Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Очакваме ги.

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1- 9. По време на „Алея на книгата” пешеходната зона на столичния булевард „Витоша” стана едно наистина по-духовно пространство

10 - 17. Изложбата „Думи, образи, места” в Софийска градска художествена галерия може да бъде видяна до 16 февруари 2020 година, като през това време ще има много и различни събития в галерията

Моля почакайте...