София подкрепя литературата

Sofia_Literature_Promo_image_02

С над 384 хиляди лева, чрез Столична програма „Култура“, София е подкрепила повече от 100 проекта в сферата на литературата, издателската дейност, културната периодика и превода през последните 5 години. 

Традиционно в Календара на културните събития на Столична община присъстват националната кампания „Походът на книгите“, „Пролетен базар на книгата“, „Алея на книгата“, „Софийски международен панаир на книгата“, „Софийски международен литературен фестивал“ на Сдружение асоциация „Българска книга”, както и „Стара хартия за нова книга“. Средствата, с които Столична община е съфинансирала събитията са на стойност над 120 000 лв., съществена е и логистичната подкрепа, която се оказва безвъзмездно. 

През последните пет години общината е купила и предоставила над 7 000 книги за около 100 000 лв. на Столичната библиотека и филиалите й, библиотеки в училища, културни домове и центрове за настаняване от семеен тип за деца. 

От 3 години в къщата на известния художник Ненко Балкански успешно се реализират първите в България 30 литературни творчески резиденции. „Къща за литература и превод“ е първото по рода си пространство в София, посветено специално на международната литературна комуникация и насърчаването на съвременно отношение към словото. 

С подкрепата на общината преди 4 години в Градската градина отвори врати инфо-точка "Читалнята" на „Сдружение за градски читални“. На подкрепата, която София оказва на литературата, е посветена новата анимация на художничката Розалина Буркова, агенция „Реформа“ и продуцентската къща „Компот колектив“ със специалното участие на актрисата Снежина Петрова. 
Очаквайте анимациите на тема танц и визуални изкуства!

София подкрепя литературата

Концепция: Reforma Advertising, Тошка Иванова, Стелияна Колева, Хасан Халилов, Мария Стоилова
Режисьор: Весела Данчева
Илюстрация: Rozalina Burkova Studio
Глас зад кадър: Снежина Петрова
Музика и ефекти: Soundscapers
Анимация: Весела Данчева, Аси Петров, Момчил Грозданов
Композитинг и монтаж: Аси Петров
Продукция: Compote Collective

Моля почакайте...