Отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Босилеград (Република Сърбия)

IMG_0142

На 19 февруари в Босилеград (Република Сърбия) беше отбелязана 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Възпоменателната церемония беше организирана от дирекция „Култура“ на Столична община, Културно-информационния център „Босилеград“ и Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Събитието, което е част от Календара на културните събития на Столична община - раздел „Български общности в чужбина“, се състоя в залата на Културно-информационен център на българското национално малцинство " Босилеград" в Сърбия. Под звуците на възрожденска музика актьорът Христо Чешмеджиев рецитира стихове на Ботев и Вазов, посветени на Левски. Певицата Джина Иванова изпълни български патриотични песни.

Слова за делото на Апостола произнесоха Генералният консул на Република България в Ниш - Едвин Сугарев, председателят на КИЦ „Босилеград“ - Иван Николов, доц. Георги Вълчев  - заместник-председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ и председателят на Граждански комитет „Западни покрайнини“ - проф. Лозан Митев.

За поклонението бяха дошли над 100 българи от Кюстендил, които заедно с гражданите на Босилеград се поклониха пред паметника на Левски, поднасяйки венци и цветя.

Моля почакайте...