Май – празник на буквите и книгите, които се пишат с тях

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Безспорно май е месецът, в който книгите и буквите са на особена почит. Разбира се, това е свързано с празника на светите братя Кирил и Методий, чийто принос не само към азбуката ни беше специално отбелязан и при посещението в началото на месеца от папа Франциск. И наред с това има и ред събития, които са свързани с книгите и четенето.

Два конкурса на Национален дарителски фонд „13 века България” обявиха своите резултати. Единият беше 22-то издание на Национален литературен конкурс „Рашко Сугарев“ за къс публикуван разказ от автор до 35 години и вторият - Националната награда за български роман на годината „13 века България“. Първата награда – почетна грамота и 700 лв. в конкурса за къс разказ беше за Ангел Иванов от Габрово, за разказа „Добрият християнин“; Втора награда – почетна грамота и 500 лв. – на Десислава Николова от София, за разказа „Дексаметазон“; Трета награда – почетна грамота и 400 лв. – на Росен Карамфилов от София, за разказа „Приказка за един гений“. Романът „Свети Вълк” /изд. „Факел Експрес”, редактор Георги Борисов, художник Кирил Златков/ на Елена Алексиева стана осмият носител на Националната награда за български роман на годината „13 века България“. Отчетен беше приносът на НДФ „13 века България” за утвърждаването на добрата българска литература.

2_3

А Елена Алексиева след получаването на наградата си призова писателите и себе си в това число да се отдалечат от миналото в своето творчество, да минат през настоящето и да стигнат до бъдещето, без да е научна фантастика. И изрази своята надежда, че всъщност най-важното за писателите е да бъдат честни спрямо времето и читателите си. Така, както каза в своето видеообръщение и един от номинираните за наградата за романа си „Когато капят кестените“ – Стефан Коспартов. И добави една шега в своите думи - по начало добрата литература разказва или за любовта, или за тъгата. „В единия случай се получава „Ана Каренина”, в другия случай „Братя Карамазови”. Ако си изобретателен може да се опиташ да съчетаеш двете неща и тогава си докоснат от Бога и можеш да напишеш „Парижката Света Богородица”, каза той. Дали това е така, все пак ще решат читателите. А за писателите остава да бъдат честни и искрени към тях и към себе си.

Всъщност книжните предизвикателства през този месец продължават. На 28 май започва най-голямото пролетно книжно изложение у нас – „Пролетният базар на книгата“. И тази година негов домакин е Национален дворец на културата - НДК. Базарът продължава до 2 юни, неделя, включително. Любимото пролетно събитие отново ще предложи на многохилядната си публика вълнуваща разходка сред хиляди книги, представяйки над 160 български книгоиздатели и книготърговци на три нива в НДК. Паралелно с Пролетния базар на книгата ще се проведе и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Програмата на второто издание на Фестивала също ще бъде на Мраморно фоайе и ще се състои от разнообразни събития, подходящи за всякакви възрастови групи - срещи с автори, преводачи и художници от България и чужбина, изложба, театрална постановка и майсторски клас по творческо писане. „Пролетният базар на книгата" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

3_6

А още другата седмица ще има за осми път Нощ на литературата – тази година на 15 май. В София ще се чете в 19 читателски гнезда, разположени в сърцето на столицата, а Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, финска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, словашка или чешка поезия и проза. Главни организатори на Нощ на литературата 2019 са: Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София и Чешки център.

В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности четат откъси от книги на европейски автори в превод на български език. Това се случва едновременно в т.нар. „читателски гнезда“. Във всяко от гнездата се чете от една книга, като карта и информация за местоположението им може да намерите на гърба на тази брошура. Всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда“. В края на Нощта в 21,45 ч. в Национален студентски дом (пл. „Народно събрание“ 10) всички, получили поне пет печата, могат да участват в томбола. Изтеглените победители могат да получат за награда една от четените книги. Освен в София се чете в десетки европейски градове, в България се включват още Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора, Шумен.

Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) пък организира 14-та поред застъпническа кампания „Национална библиотечна седмица“.Тя ще се проведе от 13 до 17 май 2019 г. под наслов „Книгите са само началото…“ с поредица от разнообразни събития в цялата страна, като официалното откриване на кампанията е на 13 май 2019 г. от 13.00 ч. в Софийската градска художествена галерия (ул. „Ген. Гурко” 1).Специален гост ще бъде Артур Шелекенс, директор на Асоциацията на обществените библиотеки в Кралство Нидерландия. Националната библиотечна седмица се организира в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“ и с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Целта на 14-тото издание на Националната библиотечна седмица е да ангажира вниманието на законодателната, изпълнителната и местните власти с неотложните проблеми в библиотечния сектор и необходимостта от незабавни действия за реформирането му.

8_3

А до СГХГ в Градската градина в галерията на открито продължава изложбата „Българските азбуки”. Организатор е Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Изложбата „Българските азбуки“ се състои от 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука. С буквите са оформени думите „българският“, „дух“, „вечност“, носещи посланието, че българският дух е вечен. В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие в българската азбука. Изложбата включва и четири табла, изобразяващи думите „ние“, „светлина“, „добро“, „възход“, като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи. Изложбата се организира в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина и се посвещава на 11 май – Деня, в който православната църква почита паметта на светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1. Слава Иванова, изп. директор на НДФ „13 века България”, връчи наградата за къс разказ на Ангел Иванов от Габрово, за разказа му „Добрият християнин“

2. Елена Алексиева стана осмият носител на Националната награда за български роман на годината „13 века България“ за романа си „Свети Вълк”

3 - 4. През годините на различни места в София са били „читателските гнезда” в Нощта на литературата

5. Печатите в Нощта на литературата за участие в томболата са сред привлекателните за четящата публика

6.Пролетният панаир на книгата също събира многобройна публика – миналата година заради Европредседателството ни книгите бяха в парка пред НДК

7 - 9. Изложбата „Българските азбуки“ се състои от 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука

Моля почакайте...