Кукли и книги завладяват София

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Хубаво е, че в тези топли септемврийски дни изкуството завладява столицата и нейните улици. Защото това го прави по-близко и разбираемо за хората, а и оживява и осмисля града. В крайна сметка улицата не е само място за преминаване от работата към къщи и обратно, но и място, което е част от смислената човешка реализация.

Започва юбилейният десети Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”, включен в Календара на културните събития на Столична община.  И тазгодишното издание, организирано отново от Столичния куклен театър, представя богата селекция на трупи и представления, които са спомогнали да се оформи във вълнуващ и очакван театрален празник.

4_7Макар преди 16 години фестивалът да започва като годишен национален фестивал за куклен театър, той бързо се развива до престижно международно биенале за уличен и куклен театър, благодарение и на изключителната енергия и предприемчивост на директора на театъра Кирякос Аргиропулос, който от години работи, за да докаже, че кукленият театър не е само за деца. С всяко следващо издание можем да проследим разрастващия се мащаб на фестивала. Тази година „Панаирът на куклите” е до 23 септември, като фестивалната програма включва повече от 40 събития, между които улични и куклени представления, уъркшопи с признати куклени специалисти, майсторски класове, изложби.

С течение на годините фестивалът успява да се утвърди като един от най-авторитетните европейски и световни форуми за уличен и куклен театър. Афишът на предстоящото издание предлага пълна палитра от спектакли, подходящи за всяка възраст и вкус. В изготвянето на юбилейната програма организаторите от Столичен куклен театър залагат на много утвърдени и познати за българската публика трупи, които вече са гостували на предходни издания на фестивала и са част от неговата история. Седем трупи ще представят своите улични представления на различни локации в градското пространство на столицата в рамките на фестивала. От българска страна това са Жар театър, които са неизменни участници на панаира. Чуждестранните артисти са от Полша, Италия, Англия, Франция и Холандия, като сред тях са компании, вече познатите от предходни издания на зрителите Moz Drums и Close Act. Завръща се и полският театър Biuro Podrozy с последния си спектакъл „Тишина”. Той засяга болезнената за съвременното общество тема за войната и бежанците. Представлението изследва мотивите на хората за напускане на домовете им и причините, поради които се подлагат на опасностите и униженията от преселението. Съчетаващ в себе си физически театър, огън, кукли и въздействаща музика, спектакълът представя събитията от гледна точка на обсадения град. А главните герои са децата-кукли – невинните свидетели на смърт и разрушения, жертви на насилие и глад.

Част от паралелната програма на фестивала са и три уъркшопа, ръководени от признати имена в кукления театър. Първият от тях, озаглавен „Силата на куклата” ще бъде воден от кукловода и режисьор от Австралия Невил Трантър, чиято цел е да помогне на участниците в проучването на възможностите на куклата като силно театрално изразно средство. Като в последния ден ще бъде представен резултатът от тяхната съвместна работа. Главният режисьор на „Болшой театр кукол” Руслан Кудашов ще ръководи майсторски клас на тема „Визуализация на поетическия образ в кукления театър”, където ще разкаже как се създава концепция на „живия образ” и ще разработи с участниците особеностите по построяването на неговата динамика. Той е предназначен за актьори и режисьори – създатели на авторски куклен театър. Третият уъркшоп е върху традиционни японски кукли „курума-нинджьо”,  разработени в нова версия от Японския куклен театър ПУК, за да отговори на нуждите на модерния театър. Ателието ще бъде отворено за всички, които имат желание да се включат. 

5_11Споменатият вече Театър ПУК гостува и по още един повод. В края на февруари и началото на март тази година част от екипа на представлението „История за чайка и банда котараци!” на Столичен куклен театър беше техен гост в Токио по проект „Размяна на творчески ресурси”. Режисьорката Катя Петрова, актьорите Мариета Петрова и Румен Угрински и музикантът Стоян Роянов Я-Я заедно с актьори от куклен театър ПУК имаха своята премиера в страната на Изгряващото слънце на 10 и 11 март. А на 22 септември съвместният проект между двата театъра ще има своето представяне и пред българска публика в салон „Гурко” на Столичния куклен театър.

Сред представленията на закрито един от акцентите в българската селекция е премиерата на Столичен куклен театър „Страната на Оз” по Лиман Франк Баум, с която както стана дума ще бъде открит фестивалът. Спектакълът на младата режисьорка Елица Петкова ще въведе малки и големи зрители в една приказна история, разказваща за силата на вярата и на вярата в себе си, и как, ако я имаш, пред теб няма да има пречки да сбъднеш мечтите си. В последния ден на фестивала пък ще можем да видим и друг спектакъл на същата режисьорка – номинирания за ИКАР 2017 „Джелсомино в страната на лъжците” от Джани Родари на Куклен театър Стара Загора. Другите спектакли от българската селекция са вече познати на столичната публика спектакли  като носителят на ИКАР 2018  „Парченцето” на ДКТ Бургас, „Драконът” на ДКТ Сливен и „Приказните разказвачи” на ОКТ Благоевград.

Въпреки срещаното понякога предубеждение, че кукленият театър е изкуство за деца, в България има все повече спектакли и за възрастни. Доказателство за това са постановки като „Дама Пика” и „Нос” на Веселка Кунчева, която е превърнала в свое амплоа съчетаването на драматичен и куклен театър. На фестивала също ще видим отново и хитовия бродуейски куклен мюзикъл за възрастни „Авеню Q” с режисьори Уест Хайлър (САЩ) и Петър Кауков, който без притеснение представя наболели и чувствителни теми за съвременния човек по един неочакван начин. Спектакълът беше удостоен с  Награда ИКАР 2018 за актьорския екип в категория „постижение в кукленото изкуство”. В международната селекция предстои да се видят може би едни от най-интригуващите спектакли на юбилейното издание на „Панаир на куклите”. Няма как да се изброят и проследят в детайли всички събития преди тяхното реално случване, а не е и нужно. Важното е, че ни очакват цели десет дни, в които от сутрин до вечер цяла София ще бъде изпълнена с празничния дух на „Панаир на куклите”.

1_12А на столичния булевард „Витоша” в неговата пешеходна зона продължава шестото рекордно голямо издание на „Алея на книгата“ в София, също включена в Календара на културните събития на Столична община. Повече от 60 от водещите български издателства представят новите си заглавия в общо 23 шатри. А както всяка година има и богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца. Част от гостите в Културната програма тази година са Атанас (Наско) Атанасов, Галина Вълчева, Георги Господинов, Димитър Тонин, Елисавета Логинова, Елица Виденова, Нели Нановска, Палми Ранчев, Петя Александрова, Светлозар Жеков, Татяна Костова, а също чешкият писател Мартин Райнер, др. Събития се провеждат както в Литературния кът, така и в книжарници, партньорски локации в градския център.

Когато говорим за културни събития тези дни, не можем да не останем с очакване за Деня на София на 17 септември, когато ще бъдат връчени и наградите за ярки постижения в областта на културата. Наред с различните концерти и по този повод, тези дни се отбелязват в столицата и Европейските дни на наследството, когато по традиция отварят врати знакови сгради в столицата - Президентството на Република България, Министерството на отбраната, Централният военен клуб, Военната академия „Георги С. Раковски”, Баня Баши джамия, Софийската синагога, Католическият катедрален храм „Св. Йосиф”, Концертен комплекс „България”, Народен театър „Иван Вазов”, Националната галерия - Двореца, Софийската опера и балет, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Софийският университет „Св. Климент Охридски”, неговите музеи и библиотека, Френският институт в България, Резиденцията на Република Франция и други. И в добавка има и още едно събитие свързано с улиците на града – това е квАРТал Фестивал РЕстарт, който респектира със своя мащаб. Отделен е въпросът дали многобройните му събития пръснати на различни локации и време около Централните Хали и околните улици и пространства са гаранция за привличане на публиката и нейното включване. Но така или иначе, в тези дни инициативите в София са много и има възможност за избор, което е чудесно. 

Текст: Екип на сайт за култура „Въпреки.com” 

Снимки: Стефан Джамбазов и архив на Столичен куклен театър

1-3. Шестото издание на „Алея на книгата“ в София е рекордно голямо – снимки Стефан Джамбазов

4. Директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос се радва на признанието и обичта не само на зрителите, но и на трупата на театъра - снимка Стефан Джамбазов

5. „История за чайка и банда котараци” от Луис Сепулведа, режисьор Катя Петрова, сценография Майа Петрова - ТЕАТЪР ПУК, Япония и СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, България – снимка архив на Столичен куклен театър

6. „Светещите барабанисти” от MOZ DRUMS, Франция отново ще бъдат в София – снимка архив на Столичен куклен театър

7. „Страната на Оз” от Лиман Франк Баум, драматизация и режисура Елица Петкова, сценография Ивайло Николов и Ива Гикова - СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, България – снимка архив на Столичен куклен театър

Моля почакайте...