Изложба "В сърцето на София" в Българския културен център „Дом Витгенщайн” във Виена

2e

Изложбата "В сърцето на София", посветена на 140-та годишнина от обявяването на София за столица на България, показва европейското присъствие в архитектурата на града. Изложбата беше открита миналата седмица от кмета на София Йорданка Фандъкова в Българския културен център „Дом Витгенщайн” във Виена. На събитието присъстваха Н. Пр. посланикът на България Иван Сираков, заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева и др.

Изложбата е организирана от Софийската градска художествена галерия и ще остане в австрийската столица един месец.

„Тази година отбелязваме 140 години от обявяването на София за столица. Това е знаков момент от историята на нашия град, който аз и моят екип оценяваме като възможност да покажем развитието на града ни и потенциала, който София носи.“, каза кметът Йорданка Фандъкова пред гостите. "Благодарение на Софийската градска художествена галерия и г-жа Аделина Филева можем да разгледаме експозицията във Виена, която за десети път е на първо място като най-добър град за живеене" – подчерта кметът Йорданка Фандъкова.

Изложбата представя отразеното в творбите на български художници архитектурно наследство в съвременния образ на София, което свидетелства за яркото присъствие на европейски архитекти в страната или български такива, по-голямата част от които са получили своето професионално образование в Чехия, Австрия, Италия, Германия и др. Подбраните за пътуващата експозиция творби са на изтъкнати майстори на четката като Никола Танев, Найден Петков, Цанко Лавренов, Александър Стаменов, Деню Чоканов, Владимир Кавалджиев, Тодор Хаджиниколов и др. Сред увековечените в платната им архитектурни паметници са Народното събрание, Паметникът „Цар Освободител”, Народният театър „Иван Вазов”, Орлов мост, Софийски университет, Баня Баши джамия, Софийската синагога, средновековните емблеми на града – църквата „Света София” и ротондата „Свети Георги”.

Подбрани са и произведения, които показват фрагменти от близкото минало на страната, което през последните години е повод за активен обществен дебат, сред които са Паметникът на Съветската армия, Партийният дом, унищоженият вече Мавзолей.

В направата на всички тези архитектурни обекти, които разкриват богата и многовековна история на българската столица, участие са взели редица изтъкнати архитекти като Вацлав Прошек (Чехия), Фридрих Грюнангер (Австрия), Лудвиг Рихтер (Виена), Херман Хелмер (Германия), Петер Паул Бранг (Румъния), Виктор Румпелмайер (Словакия), Арнолдо Дзоки (Италия), Даниел Неф (Швейцария) и др. От българската архитектурна школа, в основата на която стоят възпитаници на западноевропейски архитектурни центрове, са представени обекти на архитектите Наум Торбов, Иван Васильов, Пенчо Койчев, Никола Лазаров, Сава Овчаров и др.

Изложбата дава възможност да се оцени както съвременното състояние на архитектурното многообразие на града, така и неговото историческо развитие, а съпътстващите експозицията данни за личностния и творчески път на художниците и архитектите и за самите архитектурни обекти, по-голямата част от тях включени в листата на недвижимите паметници на културата с национално значение, позволява изграждането на един богат и интригуващ разказ за присъствието на Европа в един от най-древните и живи градове на Стария континент.

Куратори на изложбата са Наташа Ноева, Николета Гологанова, Пламен Петров и Рамона Димова.

Моля почакайте...