Изкуството излиза на открито в София

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Много културни събития в София през летните месеци излизат по улици и площади. И в това няма нищо лошо. Напротив. Това са утвърдени практики в много европейски столици, както отбеляза и замeстник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов при представянето на лятната програма на Столична община за културни събития със свободен достъп.

Тази година през летните месеци ще бъдат изнесени 55 концерта на различни музикални формации, сред които на Софийския духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „Искър”, Джаз формация „София” към Общински културен институт „Надежда”, както и концерти от цикъла  „Остров на музиката”, организиран от Общински културен институт Дом на културата „Средец” и много други. Децата се забавляват с представления, шоу-програми, игри и забавления, които включват публиката като участник, представени от актьора Дечко Чунтов, Жар Театър, Арт Театър, театрална къща Мариета и Марионета, Театър Пан и др. Събитията от лятната културна програма се реализират на Лятната сцена в Борисовата градина, в парк „Заимов”, площад „Бански”, в Южния парк, в Кино „Кабана” в парка на НДК (лятна сцена в парка пред НДК, вход от бул. „Фритьоф Нансен“, както и на новите локации - в Розариума в Борисовата градина, в Градина „Свети Седмочисленици”, на площад „Света Неделя” и на пл. „Славейков”.

1_25

Излезе специален културен гид на Столична община, включващ събития, които се реализират през месеците юли, август и септември в София на открити локации и с безплатен достъп за публиката, който беше представен. КалендАрт се разпространява в две издания – на български и на английски език. Книжното издание е на разположение на следните ключови локации: Информационните центрове на Столична община (Университет, Читалня, Летище), централните каси на ЦГМ, в два от магазините на ЛИДЛ, СГХГ, Музей за история на София, 12 хотела в центъра на София, 3 по-големи заведения в центъра на София, в 5 от верига магазини „Българска роза”, кино "Кабана", на събитията от Лятната програма.

Книжното издание включва много и разнообразни събития в различните жанрове - музика и танц, театър, кино, литература, визуални изкуства. Брошурата включва събития, които се реализират с подкрепата на две от финансиращите програми на Столична община - Календар на културните събития и Столична програма „Култура”, както и събития на столични райони, общинските културни институти и такива, които се реализират в партньорство със Столична община. Включена е и традиционната Лятна културна програма на открито, която се провежда всяка година в месеците юли и август. Предоставя информация за големи фестивали на открито, като фолклорен фестивал „Витоша”, 180°, A to Jazz Fest, „Белият заек”/White Rabbit/, „Блок Кино”, Алея на Книгата, „Малък сезон” на Театрална работилница „Сфумато”, „Опера в парка”, „Сподели музиката в Двореца „Врана”, някои от които завършиха, а други продължават. Публикувана е информация за аудио-визуалния пърформанс и 3D мапинг, които ще се реализират на 17 септември и са посветени на Деня на София. Електронните варианти на български и английски език са публикувани на сайта за култура на Столична община АртСофия - http://artsofia.bg/bg.

5_4

При представянето на програмата кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че за първи път я обобщават и издават в специална програма. А колкото до излизането на културните събития сред града каза, че това е и нейното виждане за организирането на прояви, които да привличат много публика. И това е наистина така. Бяхме на началото на Международния фолклорен фестивал „Витоша”, който тръгна от площад „Света Неделя”. Някак си емоцията на участващите, а и на публиката, заличаваше граници и разстояния. А феерията на цветове и ритми обединяваше хората от различните точки на света. Усещането за общност се засилваше и от липсата на дистанция между изпълнители и публика. Не крием, че сме били скептични към някои прояви на фолклора, но в случая общността между хората и ритмите беше по-важна от предубежденията.

Фестивалът има своите награди, но за нас като неспециалисти по танци и фолклор по-важно беше усещането за пъстротата на света. Дори това, че изпълнителите се представиха на площада сред хората без дистанция беше дори по-вълнуващо от всяко представяне на сцена, колкото и да е професионално. Самият фестивал е организиран за първи път през 1996 г. Вече 23 години той се провежда през месец юли в София. Организатори на фестивала са Сдружение „Международен фолклорен фестивал Витоша”, Дирекция „Култура” на Столична община, Район „Витоша” и Читалище „Витоша”, със съдействието на Министерството на културата. Неизменен съорганизатор на МФФ „Витоша” от самото му създаване е и фолклорен танцов ансамбъл „София - 6” при Народно читалище „Витоша” и разбира се председателят на читалището Нестор Несторов, един изключителен ентусиаст.

11_1

МФФ „Витоша” е една от културните прояви с международен мащаб и особена национална значимост. На този форум си дават среща представители на различни култури от цял свят. Стотици танцьори, музиканти и певци стават съпричастни на една магическа интернационална сила, която ги обединява, а именно голямата любов към фолклора, който техните предци са сътворили през вековете. Фестивалът се е утвърдил като най-важното и популярно фолклорно събитие в културния календар на столицата. Специфичният му начин на организиране позволява на изключително широк кръг от хора да се запознае безплатно с фолклора на гостуващите държави на откритите сцени из целия град. Откриването на фестивала е особено атрактивно и представлява шествие от площад „Света Неделя” до Националния дворец на културата, преминаващо през пешеходната зона на бул. „Витоша”, както вече отбелязахме. МФФ „Витоша“ е член на Федерацията на международните танцови фестивали (FIDAF). На конгреса на организацията през 2016 година, фестивал „Витоша” е награден за най-добър фестивал на годината. За 23 години Международният фолклорен фестивал „Витоша” е представил над седем хиляди танцьори от над 35 държави. Тази година участниците са от Казахстан, Парагвай, Турция, Испания, Мексико, Перу, Япония, Южна Корея, Египет, Република Северна Осетия и Башкирия.

15

Международният фолклорен фестивал „Витоша”  е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година. Както отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова, Столична община отпуска много средства за Програма „Култура” и Културния календар. И те са на стойност около 3 млн. лева - средства, които отиват директно за подкрепа на проекти на различни организации. Това е начин да насърчим конкуренцията, отбеляза г-жа Фандъкова. Иначе бюджетът за културните институти в столицата е голям и не се намалява. И това е важно, както знаем и от собствени наблюдения. А включените събития в този КалендАрт са със свободен вход, което е важно за всички хора, които през летните месеци са в София . 

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1 -10. Представяне на Лятната програма на Столична община за културни събития със свободен достъп

11 - 22. Феерия от звуци, костюми и цветове на Международния фолклорен фестивал „Витоша”

Моля почакайте...