Изключителни музиканти на 20-то издание на Европейския музикален фестивал

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Класическа, етно, фадо и филмова музика ще чуем на 20-то издание на Европейски музикален фестивал. Фестивалът, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, отново ни среща с изключителни музиканти от България и света. Това е един от най-авторитетните форуми за класическа музика в София, който и през 2020 година е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Програмата представя богат жанров обхват от проекти с класическа музика от различни епохи, мултимедийни концерти, опера, етно музика, фадо и танцов фолклор. Планираните събития продължават най-добрите традиции на фестивала, който за 20 години успя да си изгради солиден международен авторитет. Съорганизатор на форума е Министерство на културата на Република България. Акцент в това издание е интеграл от два концерта с всички творби за пиано и оркестър от Фредерик Шопен в изпълнение на брилянтния български пианист Людмил Ангелов и Оркестъра на Класик ФМ радио. Двата концерта, които ще се състоят на 25 март и 15 април в зала „България“ с гостуващи диригенти Якуб Хренович и Пьотр Сулковски от Полша, са посветени на 210 години от рождението на Шопен. 

1_10

Много пъти сме писали за Людмил Ангелов като забележителен пианист, организатор, преподавател, изследовател и откривател на позабравена музика в библиотеки и архиви и най-вече за безпределната му любов към музиката и младите хора, които тръгват по неговия път. Специалистите по цял свят го определят като един от най-забележителните интерпретатори на Шопен и ние, както и много други меломани не само в България сме съпреживявали концертите на Людмил Ангелов, когато изпълнява Шопен като върховни. Самият той полу на шега, полу на истина споделя, че смята Полша за своя втора родина. Маестро Ангелов успя да осигури най-хубавия концертен роял YAMAHA CFX в България, купен от фондациите му „Пиано Екстраваганца” и „Културни перспективи” и дарителска кампания за обучение на млади български пианисти. Изключителният инструмент се съхранява в Полския институт в София, когато не е на концертния подиум. А самият маестро е сред най-обичаните и канени концертиращи артисти на агенция „Кантус Фирмус“, както и на големите български оркестри в годините.

На 26 март в зала „България“ един от най-забележителните музиканти от нашето съвремие – Шломо Минц ще гостува на форума с оркестъра на Софийската филхармония. Той ще се представи като солист и диригент със стилна класическа програма от творби на Менделсон, Моцарт и Брамс. Именитият цигулар и педагог ще работи и с млади български музиканти на майсторски клас, който ще се проведе в рамките на фестивала на 19 март в Националната музикална академия. Това няма да е първата колаборация между „Кантус Фирмус“ и Софийска филхармония, за да ни срещат със световни музиканти. На 30 март 2018 г. имахме невероятния шанс, благодарение на това сътрудничество, да преживеем изкуството с един от най-големите цигулари на нашето време Максим Венгеров в зала 1 на НДК. Тогава директорът на Софийска филхармония маестро Найден Тодоров и Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ обещаха да продължат сътрудничеството си и ето тази година заедно ни дават шанса да се насладим на изкуството на Шломо Минц.

5_4

А той гостува за втори път в България по покана на Софийска филхармония и „Кантус Фирмус“. Той е сред най-признатите цигулари в света, който гостува на Европейския музикален фестивал 2016 г. с концерти в София и Варна. Израелският цигулар, виолист и диригент заема признато място на световния музикален Oлимп вече над три десетилетия. Роден е в Москва през 1957 г., учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн. На 16 години свири за първи път в „Карнеги Хол“ със Симфоничния оркестър на Питсбърг, учи и при Дороти Дилей в „Джулиард скул“ в Ню Йорк. На 18 години добавя към артистичните си изяви дирижирането и оттогава ръководи признати оркестри. Минц е очакван гост в най-добрите концертни зали по света, където свири с едни от най-изявените диригенти на нашето време като Серджо Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини. Журира най-популярните конкурси за цигулари в Европа и води майсторски класове по целия свят. През 2012 г. дава старта на уникален проект – първата онлайн музикална академия за млади цигулари. Безукорна техника, необичайно изразителен рисуващ звук, чистота и строгост на стила са артистичният подпис на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента – цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 година и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г. Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на цигулката на великия Паганини – иконата „Il Cannone“ – (Ил Каноне – Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса Паганини. През 1997 г. най-добре охраняваната цигулка на света, също работа на Гуарнери дел Джезу от 1742 г., напуска своите позлатени покои в Генуа и тръгва с полицейски ескорт към Маастрихт за ексклузивен концерт на Нидерландската телевизия. Документален филм запаметява за поколенията този вълнуващ момент, който окончателно налага Шломо Минц като световна звезда.

Тук отваряме скоба, за да напомним колко е важно в нашата не голяма страна да се обединяват артистичните състави в името на публиката. На 9 май 2017 г. с изпълнението на Военния реквием на Бенджамин Бритън усетихме колко е важно да се обединяват различни музикални формации в името на голяма, красива цел, както тогава направиха Софийска филхармония, Симфоничният оркестър на БНР и хоровите им състави.Така беше и на финала на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през юни 2018 г., когато беше изпълнена Осма симфония на Густав Малер с участието на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Националния филхармоничен хор, Детския хор на БНР и Смесения хор на БНР заедно със силен солистичен състав от певци от Австрия под диригентството на именития ни диригент маестро Емил Табаков. Припомняме всичко това, за да подчертаем колко е важно и благотворно да се обединяват българските артистични състави в името не само на голямата музика, но в разбирателството заедно да привличат световни артисти и публика.

7_1

Но да се върнем към 20-то издание на Европейския музикален фестивал. Две мултимедийни събития от фестивалния афиш тази година ще зарадват почитателите на филмовата музика, като диригент и на двете програми е Максим Ешкенази. Солисти на 8 април в проекта „Кино и класика“ с Оркестъра на Класик ФМ радио са виртуозните български музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин. Програмата залага на експлозивна комбинация от виртуозни класически творби и любими филмови хитове в изпълнение на Мила Георгиева (цигулка) и Георги Черкин (пиано). Двамата блестящи инструменталисти ще предложат на публиката пиеси като Интродукция и рондо капричиозо от Камий Сен-Санс, откъси от Годишните времена на П. И. Чайковски и други.

Емоционален акцент в програмата е премиерното изпълнение на втора част от Концерт за танго-цигулка от испанския композитор Мелани Местре. В тази музика по уникален начин се съчетават стиловете на Астор Пиацола и Йохан Себастиан Бах. Любителите на киното ще могат да чуят популярна музика от големия екран в аранжимент на Георги Черкин. Специално за Мила Георгиева той подготвя две нови оркестрации на теми от „Междузвездни войни“, а в програмата са още прекрасните мелодии от „Хари Потър“, „Карибски пирати“, „Усещане за жена“, които също са се превърнали в класика. Мултимедията за концерта е дело на популярния актьор и режисьор Иван Юруков.

10_2

„Усмивката на Чарли Чаплин“ е заглавието на концерта на 27 май със Софийска филхармония с музика от филми на Чарли Чаплин. В концерта със специалното участие на Кийра Чаплин (внучка на Чаплин) ще гостува забележителният американски цигулар с четири номинации за награда „Грами“ Филип Куинт. Преди време Максим Ешкенази, когато отново подготвяше концерт с филмова музика с оркестъра на „Кантус Фирмус“ каза за „въпреки.com”: „Обичам киното и обичам музиката за филми, както обичам и операта, и музиката към операта“. Той също е от любимите артисти на агенцията и дирижирал концерти с изключителни музиканти като Вадим Глузман, например. Заедно с това като музикант Максим има изключителен принос за привличане на децата към музиката с великолепния проект „Фортисимо“ на Софийската филхармония.

12_2

„Неподправена музикална емоция, докосваща сърцето“ – така критиците определят изпълненията на мултинационалния ансамбъл Barcelona Gipsy balKanOrchestra, който идва у нас на 9 април в Sofia Live Club. Репертоарът на музикантите предлага уникален етно микс от традиционни каталунски, балкански, италиански и руски песни, фолклор от Близкия Изток, клезмер и джаз. Жанровото богатство в програмата на фестивала се допълва и от събитието на 12 май в зала „България“, когато за първи път на българска сцена ще гостува феноменалният Рикардо Рибейро от Португалия – един от най-добрите мъже изпълнители на фадо в света, съобщават организаторите от „Кантус Фирмус“.

От няколко години фестивалът активно работи за младежката аудитория с представяне на дебютни изяви на млади музиканти и атрактивни събития за деца. През 2020 г. в програмата ще участват студенти от Националната музикална академия с дипломен спектакъл на комичната опера „Тайният брак“ от Доменико Чимароза. Събитието е на 28 април в залата на НМА с участието на Академичен симфоничен оркестър под диригентството на проф. д-р Ивайло Кринчев.

Традиционно за фестивала е и събитието за широка публика „Европа танцува“. На 20 май на сцената на столичното „Ларго“ ще танцуват детски състави от Националния дворец на децата, фолклорните ансамбли „Здравец“ и „Средец“, танцьори от Dance Academy и балетна школа „Маша Илиева“.

С два интересни и атрактивни концерта тази пролет и в Пловдив се завръща Европейски музикален фестивал. В пълната си програма 20-то издание на фестивала е артистично събитие, което истински създава атмосферата и усещането ни, че сме част от европейската цивилизация и в нейните съвременни проявления. Юбилейното издание се реализира в партньорство със Софийската филхармония, Полския институт, Посолство на Кралство Испания, Институт „Сервантес“,  Португалския културен и езиков център „Камойнш“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и НМУ „Любомир Пипков“ в София. Партньорство, което като резултат прави българската публика щастлива с усещането, че наистина е част от света на голямата музика.

Текст: екип на „въпреки.com”

Снимки: архив на фестивала

1 - 2. Людмил Ангелов

3. Оркестърът на Класик ФМ радио

4. Якуб Хренович

5 - 6. Шломо Минц

7. Максим Ешкенази

8. Мила Георгиева

9. Георги Черкин

10. Филип Куинт

11. Рикардо Рибейро

12. Barcelona Gipsy balKanOrchestra

13. Оркестърът и хорът на НМУ

Моля почакайте...