Европредседателството ни започна по ноти

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy

Два впечатляващи концерта в първите два дни на Новата 2018 година  дадоха началото на българското председателство на ЕС преди неговото официално откриване. Може би не е случайно това, защото музикантите ни са едни от най-добрите презентатори на България, както и много от творците ни и в други области.

2_10Първият концерт за годината беше в НДК под надслов „Духът на Европа”. Превърналият се в традиция Празничен новогодишен концерт с участието на Фестивален симфоничен оркестър представи произведения от европейски композитори на 28 – те държави - членки на ЕС под диригентството на маестро Емил Табаков и с брилянтното участие на цигуларя Светлин Русев като солист. Това беше един много интересен концерт - от една страна свързан тематично с европейското ни председателство, а от друга – различен от традиционния Новогодишен концерт. Защото този път музиката имаше не само разлвлекателна, но и образователна функция. Наред с познати музикални творби, звучаха и изключително интересни произведения на малко познати композитори от различните европейски страни.

И очевидно в празничните дни оркестърът със своя диригент са се потрудили доста. Защото това бяха различни партитури и стилове, някои от тях неизпълнявани от музикантите. Преди време Емил Табаков беше казал в разговор за „въпреки.com”: „Взискателен съм в работата. Така стана, че вече взискателност не се харесва. Това се определя като диктаторство в България. Нещата се обърнаха у нас, има криворазбрана демокрация. Те /оркестрантите – б.а./ смятат, че трябва да решат колко да се работи, какво да се работи, какво да се свири. По колко време да се работи, колко концерта да имат. Това е нещо обърнато и още повече, няма в нашата държава кой да каже - има неща, които се правят в една професия по този начин. И то точно от тази криворазбрана демокрация. Всеки смята - всички сме равни вече и това е”, констатира тогава Емил Табаков. Но резултатът от този концерт е, че този път взискателността му е дала своите плодове. Отделен е въпросът, че този Новогодишен музикален фестивал, създаден от покойния голям български диригент Емил Чакъров, трябва да се възстанови в пълния си блясък. Но това е друга тема, вероятно след края на българското европредседателство.

Вторият концерт на втория ден от Новата година беше в Камерна зала „България”. С него беше дадено началото на един много амбициозен проект, свързан също с музиката на европейските страни, членки на ЕС. Много смело Софийската филхармония в партньорство с НМА „Проф. Панчо Владигеров“ откри с камерна музика проекта от 28 концерта за българското председателство на Съвета на Европа в първата половина на 2018 година на 28 - те страни - членки на Европейския съюз. Те са с участието на водещи български музиканти, студенти от Националната музикална академия и музиканти от някои от страните - членки на ЕС. Включването на съвременна музика в почти всички 28 концерта е също голямо предизвикателство към публиката, която не само в България традиционно предпочита класиката. Но този път притесненията бяха напразни. Залата беше препълнена и то съвсем не само защото входът беше свободен.

3_10Първият концерт на 2 януари беше посветен на Естония – страната, от която приемаме Председателството на Съвета на ЕС. В програмата звуча музика на забележителния естонски композитор и дисидент Арво Пярт в изпълнение на Павел Златаров – цигулка, Маргарита Илиева – пиано, Иво Александров – виолончело и със специалното участие на проф. Борислава Танева. Арво Пярт е един от най-изпълняваните живи композитори. Многобройни отличия и награди удостоверяват голямото международно признание, което е получила неговата музика. Дълга и сложна е неговата житейска и творческа биография, но той е личност, която отстоява позициите си. В днешния ден не само за България, но и за света подобно гражданско поведение е не само повод за възхита, но и за подражание. Имахме щастието по време на второто издание на фестивала „Master of Art” на Найо Тицин да гледаме документалния филм „Изгубеният рай" /2015/ за Арво Пярт на германския режисьор Гюнтер Ателн. Филмът е преплетен с кадри от сценичното произведение „Страстите Адамови”, включващо три ключови произведения на Арво Пярт, които американският режисьор Робърт Уилсън поставя през май 2015 г. в бившата фабрика за подводници „Леярна Ноблеснер” в Талин. Този беше един от най-забележителните филми в селекцията на фестивала. А и изпълнителите бяха на нивото на неговата музика.

Следващите концерти ще са всеки понеделник отново в Камерна зала „България”. На 8 януари Камерният цикъл „Музиката на Европа” е посветен на Румъния със солисти Даниела Владеску и Стефан Попов с творби на Джордже Енеску /1881 – 1955/, определян като най-големия композитор на северната ни съседка, както и с музика на други композитори, главно оперетата, между които Герасе Дендрино /1901 – 1973/, автор на обичаната у нас „Лизистрата”. На 15 януари предстои да чуем избора по проекта за Германия със солист Аня Лехнер, виолончело с програма Йохан Себастиан Бах /1685-1750/– Две сюити за соло виолончело, Паул Хиндемит /1895-1963/– Соната за соло виолончело и Ханс-Вернер Хенце /1926-2012/ – Серенада за соло виолончело.

Музиката на Чехия ще властва на 22 януари изцяло с класически репертоар с програмата: Антонин Дворжак /1841-1904/ – Четири песни от вокален цикъл „Кипариси“, Леош  Яначек /1854-1928/ – Струнен квартет №1 – „След прочитане на „Кройцерова соната“ от Л. Н. Толстой“ и Бедржих  Сметана /1824–1884/ Струнен квартет №1 – „Из моя живот“ в изпълнение на квартет „Фрош”. А това вече е истинско преживяване с музиканти като Негина Стоянова, цигулка, Петя Димитрова, цигулка, Мария Вълчанова, виола и Атанас Кръстев, виолончело, който е една от безспорните млади звезди на този инструмент у нас.

Последният концерт за месец януари на 29 – ти е посветен на музиката на Малта, която малцина вероятно познават в изпълнение на Триша Даун Уилиамс - пиано. Вероятно ще научим неподозирани неща за малката островна държава чрез музиката и вълненията на нейните композитори. Много още музикални преживявания ще ни очакват до края на юни 2018 година. Да се подготвим да ги посрещнем и преживеем. Вероятно ще се почувстваме духовно обогатени. И не забравяйте, входът за тези концерти е свободен. Имаме шанса, ако досега не сме го направили, да вникнем в красотата на камерната музика и в сложността на личния си свят чрез съвременната музика. И така ще бъде до 30 юни всеки понеделник. 

Автори: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: 

1.„Духът на Европа” беше надсловът на Новогодишния концерт в НДК – снимка архив НДК

2. Маестро Емил Табаков и цигуларят Светлин Русев на концерта в НДК – снимка архив НДК

3. Арво Пярт – снимка wwwcolinpenter.blogspot

4. Арво Пярт – снимка youtube.com

Моля почакайте...