Ден на спасението на българските евреи: Среща на ученици от столични гимназии с проф. д-р Хени Лорер и Сара Луна - очевидци на събитията от 1943 г.

DSC04097

В навечерието на 76-та годишнина от акцията за спасяването на българските евреи, по инициатива на кмета на София и Организацията на евреите в България "Шалом” се проведе среща на ученици от столични гимназии с проф. д-р Хени Лорер и Сара Луна – очевидци на събитията от 1943 г.

„Привилегия за младите хора е срещата им с живата история, с фактите и изводите, които тя им предоставя.“ - каза г-жа Йорданка Фандъкова пред участниците в срещата, събрали се в Софийската градска художествена галерия. Тя подчерта, че София се е утвърдила като град на толерантността и мъдростта и наш дълг е да предадем тези ценности на младото поколение.

Доц. д-р Румяна Христиди - ръководител на специалност „Хебраистика“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, разказа на учениците за историческия контекст на събитията с тяхната точна фактология.

Аудиторията беше силно развълнувана и провокирана от “живите“ разкази на двете гостенки.

Проф. д-р Хени Лорер (р. 1928 г.) е свидетел на гоненията срещу евреите в България по време на Втората световна война. Семейството ѝ е изселено от родния Казанлък във Враца, когато тя е на 12 години. След войната завършва "Химия" в Софийския университет, работила е във Ветеринарно-медицинския факултет, в Института по обща и сравнителна патология на БАН. От първото му издание до днес проф. Лорер е координатор на Европейския ден на еврейската култура в България.

Сара Луна е родена през 1934 г. в Дупница, където прекарва детството си. По силата на Закона за защита на нацията затварят магазина на баща ѝ Ицхак Франсез без обезщетение, а той е изпратен в трудов лагер в Ихтиман. След войната г-жа Луна става химичен лаборант. Тя е сред основателките на Клуб "Здраве" към Организацията на евреите в България "Шалом". През 2017 г. е удостоена с почетната награда "Шофар" за активно присъствие в българската еврейска общност.

Младите хора задаваха въпроси и проявиха интерес към темата за ролята на гражданската позиция, която България отстоява в онзи съдбоносен момент в човешката история.

Моля почакайте...