Деца рисуват в София и Босилеград

Margarita Yancheva logo 5 BOLD-1 - Copy (1)

Лятото е време за почивки на възрастни и деца, но все пак при малките е хубаво да има и смислени занимания. При това с изкуство, което е доста пренебрегнато в учебните програми.  И в тази посока са две интересни и важни инициативи за децата. Едното е в Босилеград, другото - в София.

1_9Културните връзки на Столична община с Босилеград са доста отдавна. При много от събитията и честванията в този град от Западните покрайнини, дирекция „Култура” на СО осигурява артисти и програми. И това лято е така. В момента върви 10-та юбилейна „Детска олимпийска ваканция Босилеград 2018“, която се финансира по програмата „Българско сътрудничество за развитие“. Целта е децата освен със спорт, туризъм и приятно прекарване на времето, да имат занимания по изкуство през лятото. И благодарение на добрата организация на старши експерта в Дирекция „Култура” на СО Ирина Михайлова, която отговаря и за българските общности в чужбина, отиваме в Босилеград. Там сме заедно с художника и преподавател в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София Димитър Яранов, и акордеонистът и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” доц. д-р Добромир Митев.

Намираме децата облечени в красиви разноцветни тениски край църквата „Света Тройца” в село Извор, което е на няколко километра от Босилеград. Мястото е прекрасно, но за съжаление е доста изоставено. Но пък за децата е чудесно да излизат сред природата и да се потапят в миналото на своя край. Писателят Радко Стоянчов, член на екипа на Културно-информационния център „Босилеград”, ни разказва, че църквата е построена през 1834 година. В момента не е действаща и е с размери 19,5 на 37 метра. Църквата е построена на основите на стар храм, защото по това време Извор е бил културен, духовен и търговски център по линията Кюстендил – Извор – Враня – Лесковец – Ниш.  „Нашият край е дал много висшисти на Югославия, много учители и майстори – строители. По онова време е кипял живот, каквото е било и в останалите части на България, но Извор е бил духовен, културен и административен център до 1899 година. Извор е бил и общински център. След това общината се изнася в Босилеград, Извор започва да запада в стопанско и икономическо отношение. Обаче до 50-те години на миналия век тук е кипял живот – имало е 13 кръчми, 13 чифта воденици. Селото е имало над 700 жители пръснати по махалите. В неделя всички са идвали тук на църква, черкували са се.  Виждали са се на празници, на събори, сватби, по кръчмите. Кипял е живот”, отбелязва Стоянчов. И добавя, че техният център се грижи за опазване и съхраняване на българската култура сред българското население в Сърбия. „Искахме Извор да е център и да го покажем на хората. За съжаление, общинските власти нямат чувство и тези хубави възрожденски къщи рухват”.

Самият проект за лятната олимпийската ваканция се реализира с генералното консулство в Ниш и е по идея на Националната спортна академия „Васил Левски”. И със съдействието на един много съпричастен към каузата им професор от НСА – Лозан Митев. Правят го вече десет години. Продължава от края на май до края на август. Питаме защо олимпийска ваканция, след като не е олимпийска година. Обясняват ни, че всъщност целта е не само спорт, но и да се спазват олимпийските принципи. А на прекрасните тениски на децата, освен надпис за ваканцията присъства и българският национален герб. Целта е да откъснат за малко децата през лятото от интернета, кръчмите и да ги върнат в здравия дух, естествената културна среда, да рисуват, танцуват. Главният ръководител Желко Насев е учител в 55-то училище в София. Иначе е от Босилеград. Той е треньор, учител, възпитаник на НСА и се занимава с децата. Кандидатствали за средства по линия на Външно министерство през 2015 и тази година отново спечелили средства. Децата идват, дават им екипировка, закуски и освен със спорта се опитват да влияят върху тяхното възпитание – рисуване, излети, малко история, български. И накрая се прави едно заключително състезание, когато от България идва известна личност да награди децата, казва поетът и публицист Иван Николов, председател на КИЦ - Босилеград.  И добавя, че Столична община партнира от откриването на центъра през 1998 година. Тази година се навършват 20 години от началото на центъра и отново Дирекция „Култура” на СО има ангажимент за културната програма.

А децата продължават своите занимания в Извор. Рисуват църквата, олимпийски кръгове, природата, сградите, килийното училище. Говорим си с художника Димитър Яранов, че е хубаво през следваща година да се организира един пленер с големи ученици от Художествената гимназия в София, където той преподава. Не само за учениците ще бъде интересно, но и децата от Босилеград ще наблюдават своите връстници и по този начин ще се осъществи и взаимодействие между тях и в изкуството. А Добромир Митев пък с двата си акордеона седна до църквата с децата. На по-големия той изпълняваше различни мелодии, които се оказа, че децата разпознаваха. А на по-малкия можеха да опитат сами да посвирят, което им беше изключително интересно.

4_4Забелязахме обаче, че децата не говорят добър книжовен български език. Поетът и писател Иван Николов, председател на КИЦ пояснява: „Български език се учи по две начина – единият е по линия на т. нар. двуезично обучение, в което обучението се провежда на сръбски. Изучава се български език като предмет и частично история. Има опити от 2016 година за паралелки, където обучението изцяло се провежда на български, но без учебници. Те не могат да се внесат от България, защото не съвпадат със сръбската учебна програма, а тя е задължителна за всички в страната. А сръбските учебници се опитваме вече много години да ги преведем на български език, но не се получава. Има преведени няколко учебника с някакъв минимален тираж, но явно се шикалкави и се бойкотира тази дейност. Има преведени учебници, могат да ги покажат на срещите на високо равнище в Белград и София, но не стигат до децата. Нямаме ги и никой не ни ги дава. Те си вървят по линия на сръбското Министерство на образованието. Иначе тук ни заливат с български учебници, но тях могат да си ги ползват само в къщи тези, които имат интерес”.

Има и други проблеми, но за тях вече писахме в наш материал за „въпреки.com”. Сбогуваме се с хората от Босилеград, които се радват на българското внимание. Те наистина не са забравени. Защото в Дирекция „Култура” на Столична община мислят за програмата на КИЦ за неговата годишнина, както и за другите празници, които идват през зимата. А и за следващата година за олимпийската ваканция през лятото. Както казва Иван Николов: „От една относително непозната, забравена, затлачена тема през 1997- 98 година все пак ми се струва, че проблемът Западни покрайнини присъства в българското обществено мнение. А щат не щат и политиците се занимават с него въпреки, че не могат да се похвалят все още с достатъчно добри резултати”. Не всичко е променено, дори и това, че българският КИЦ се намира на ул. „Маршал Тито” ?! Малко е разстоянието до границата, но часовото време е различно – в Сърбия са с един час след нас. И ни стана много интересно, когато се уговаряхме за час за среща или събитие в Босилеград и оттам ни питаха – по кое време, по нашенско или по „патриотично”. Защото там наричат „патриотично” българското време…

5_8А в София други деца се събраха да рисуват на деветото издание на Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия. Проектът е включен в Календара на културни събития на София за 2018 година, а ръководител е Мария Ландова. Лятната детска академия е дългосрочен образователен проект на НХА, организиран от Фондация „Св. Пимен Зографски”. Проектът е предназначен за деца и ученици от 6 до 15 -годишна възраст. Всеки делничен ден през целия месец август, от 9 до 18  часа, в ателиетата на НХА, най- младите художници имат възможност да се докоснат до атмосферата на вече 120 годишната Художествена академия. Да творят с различни живописни, графични и пластични материали, и в разнообразни приложни, и кавалетни техники. Могат да експериментират и да се забавляват заедно със студентите – бакалаври и магистри, от различни специалности на Академията, които са придобили и втора специалност „Теория и практика на художественото образование“.

Програмата на Лятната академия включва занимания по живопис, скулптура и графика, създаване на авторски книжки, изработване на кукли и сувенири, занимания по калиграфия, керамика, текстил, мода и други. Организират се посещения на галерии и музеи, и участие в работилници с демонстрации на гостуващи артисти. За първа година има специални уроци по История на изкуството в модул „Експедиция: изкуството на Европа“. В модул „Заедно“, безвъзмездно приобщават деца в неравностойно положение. За тях Академията осигурява квалифицирани специалисти от магистърска програма „Арт-терапия“. Лятната академия ще завърши с изложба в галерия „Академия“. Експозицията с мото „Рисунки и писма от покрива“ ще включва най-добрите постижения през творческия август, така както се прави всяка година.

На финалния хепънинг, посветен на Световния ден на мира, малките академици ще дефилират в Ревю с техни авторски костюми, ще получат дипломи за участие, подаръци, лакомства и ще пуснат „Летяща инсталация“ с послания за мир. А в началото на среща с децата беше известният художник Николай Панайотов, който живее във Франция. Но дойде от село Стоките, където е през лятото, за да им разкаже за сценографията и специално за своите костюми и сценография на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” в Софийската опера след големия успех на операта в Москва. Така, че децата наистина имат възможност не само да прекарат приятно и смислено летните дни, на да се срещнат и с известни творци, и с големи произведения на изкуството. А иначе лятната програма на открито на Столична община продължава на различни места в парковете на София. И на 11 и 12 август от 11 часа на Лятната естрада в Борисовата градина ще има детска Лятна акордеонна академия, където вече със софийските деца ще се срещне акордеонистът и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” доц. д-р Добромир Митев, който беше и в Босилеград.  

Текст: Екип на сайт за култура „Въпреки.com”

Снимки: Стефан Джамбазов

1. Децата от Босилеград от лятната олимпийска ваканция пред църквата в село Извор

2. Художникът Димитър Яранов би искал да има пленер догодина в Босилеград и с негови ученици от Художествената гимназия в София

3. Акордеонистът Добромир Митев и писателят Радко Стоянчов сред децата от Босилеград и околните села

4. Поетът, писател и публицист Иван Николов, председател на Културно – информационния център в Босилеград

5. Много са децата, които участват в Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия в София

6. Художникът Николай Панайотов дойде в НХА и разказа за своята работа на децата

Моля почакайте...