-

Изложба „История помежду“ представя разкази от света на българското кино

Откриване на 25 ноември в Регионален исторически музей – София

Вернисаж между 16:00 ч. и 19:00 ч. (последен час на влизане - 18:30 часа).

Експозицията продължава до 16 януари 2022 г.

„Кино истории помежду“ предлага шест разказа сред постоянната експозиция на Музея на София, в които кинокритикът д-р Деян Статулов описва случки от света на българското кино. Те са подбрани в контекста на проекта „История помежду“ и целят да дадат друг ракурс както към родната кинематография, така и към историята на София, отразена в музейната среда.

Сред включените филми и теми са началото на българското игрално кино, първите закони, последвалата цензура по време на социализма, детското кино и пластичната изразност в някои ярки творби.

В изложбата „Кино истории помежду“ е описано началото на българското кино с първия филм „Българан е галант“ на Васил Гендов; направена е ретроспекция на процеса по създаването на законова рамка по отношение на българското кинопроизводство; киното, поставено в полето на цензурата и критиката, е друга отправна точка в изложбата, включени са разкази за филмите „А бяхме млади“ и „Цар и генерал“; успехите в сферата на детското кино са подобаващо отбелязани с конкретни примери; маркирана е виртуозността по отношение на изразните средства в българското кино чрез подробности за филма „Иконостасът“, направен по мотиви от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Това е третата изложба от проекта "История помежду" на фондация „Изкуство – Дела и Документи”, част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Домакин е Регионалният исторически музей – София.

Моля почакайте...