-

XXXIII международен форум за компютърни изкуства и съвременни медии „Компютърно пространство“

Форум за компютърни изкуства и съвременни медии „Компютърно пространство“

ComputerSpace.org

 Форумът е част от Календара на културните събития на Столична община.

През своята 33-годишна история Международният форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ се утвърди като едно от значимите традиционни събития в областта на дигиталните изкуства и съвременни медии в Югоизточна Европа. В неговата конкурсна и фестивална част са участвали стотици български и чуждестранни автори. Форумът е бил трамплин за стартиране на кариерата на редица млади творци и специалисти в областта на синтеза наука-техника-технологии. Заедно с младите автори, студенти и ученици, на Computer Space са участвали световно известни фирми и студиа, чиито имена могат да се видят в историята и в архива на форума, на сайта computerspace.org. Некомерсиален по своята същност, с образователна насоченост, форумът е източник на информация за тенденциите в дигиталните изкуства и медии.

Кои са акцентите тази година?

Computer Space има конкурсна и фестивална част. Резултатите от конкурсната част се обявяват по време на фестивалната, която ще се състои от 28-ми октомври до 30-ти октомври в Националния студентски дом на пл. „Народно събрание“ №10. Ще бъдат наградени победителите в категории „Компютърна графика“, „Компютърна анимация“, „Уеб дизайн“ (с 4 подкатегории), "Електронна музика" и"Мобилни приложения".

Изложбената част включва проекти и инсталации. Ще има традиционната изложба „Компютърна графика и дизайн“, която тази година ще представи проекти на студенти по графичен дизайн от Нов български университет.

Ученици от Технологично училище „Електронни системи“ ще участват с интерактивни инсталации, съчетаващи софтуер и хардуер - "Как да броим колко упражнения сме направили?", "Умна поливна система","Уучител по акорди за китара", "Аркадна игра" - са едни от ученическите иновации. Ще бъде представена и инсталация, представяща един пост-апокалиптичен свят, в който хората са изчезнали, а героите са преродени от мистична сила, за да бъдат изправени пред редица предизвикателства и приключения.

Изложбите ще включват и секция за традиционни и компютърни игри - традиционни шах и табла с реализации на компютър, като сравнение на преживяването и интерфейса как се променя изживяването на дадена игра, ако е настолна или на компютър. Ще бъде демонстриран и новият бюджетен екранен таблет на Wacom, подходящ за студенти и ученици. Бакелитените фотоапарати и снимането с прости обективи, артистичните аспекти на нискокачествената фотография - това ще бъде друга интересна тема в изложбите.

Семинарната част се провежда онлайн и включва актуални теми. Криптовалутите и NFT, продажбата на произведения на изкуството - това акценти на онлайн семинар в две части, който ще се проведе на 28 и 29 октомври. Водещите експерти в България ще споделят своя опит при работа с криптовалути и реализация на произведения на изкуството чрез NFT.

Моушън кепчър технологията за 3D графика е акцент на един от онлайн семинарите, представена от водещо студио за специални визуални ефекти в България. MoCap е процес, при който вдъхваме живот на 3D герой, улавяйки движенията на истински човек или животно и превръщайки ги в компютърна анимация.

Семинарът „Нови тенденции в графичния дизайн“ е организиран от водещи преподаватели от НБУ. Дигитализиране на исторически шрифтове и почерци, кое прави рекламната визия по-ефективна, интерактивност и визия в графичните програми, модерни тенденции в уеб дизайна, са сред темите на семинара.

Традиционен за „Компютърно пространство“ е раздел „Стари и нови медии“. Възродени ретро легенди, бакелитените фотоапарати и старите обективи, перфектност на неперфектността са сред интересните теми на този онлайн семинар. Някои от тези фотоапарати могат да бъдат видени и на изложбите на Форума.

Компютърно пространство се организира от „Студентско общество за компютърно изкуство“. Форумът е част от Календара на културните събития на Столична община. Реализира се с подкрепата на Столична община, Национален студентски дом към Министерство на образованието и науката, ADCOM, Нов български университет, Българска дизайн група. В изложбите са включени инсталации на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ при Технически университет - София, както и на други ученици, експерти и артисти.

Достъпът е безплатен, но се изисква предварителна регистрация чрез сайта computerspace.org - „Вземи покана за събитието“. Събитията се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, много от събитията се осъществяват онлайн. Съгласно последните заповеди, достъпът до присъствени събития на закрито се осъществява при представяне на валиден сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Повече за програмата на Computer Space вижте тук

Моля почакайте...