-

Изложба „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“

Pano 22

На 19 май 2021 от 18.00 часа в Галерията на открито, разположена на пешеходния надлез над бул. „България“ до НДК, ще бъде открита изложба „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“, по повод 40-годишнината от създаването на Национален дарителски фонд „13 века България“.

Изложбата включва 60 фотопана, които представят богатата и многостранна история на Фонда, свързана с дарителството от създаването му до наши дни. Водещите пана в експозицията съдържат информация за мисията и приоритетите в дейността на НДФ „13 века България“. Изложбата проследява 40 от най-интересните, мащабни и стойностни дарения, организирани от Фонда. Сред тях е и първото регистрирано на 11 май 1981 – Хенри Мур, дарява творбата си „Глава-шлем №6“ на стойност 100 000 британски лири за 1 300-годишнината на България. Текстове и фотоси разказват за дарители и техните дарения, направени чрез Фонда на музеи, галерии, библиотеки, читалища, болници, учебни и детски заведения. Могат да бъдат видени и едни от най-добрите образци на визуалните изкуства и други движими културни ценности, станали част от националното историческо и художествено наследство. През четирите десетилетия на функционирането си НДФ „13 века България“ предоставя и средства от парични дарения за ремонт и реставрация на сградите на университети, библиотеки, театри, музеи, галерии, читалища, зали. Строят се нови. Изграждат се паметници, които увековечават съдбовни събития в многовековната ни история. Част от тях са показани в експозицията.

През 2021 г. Националният дарителски фонд отбелязва 40-годишнина от основаването си чрез поредица от събития, едно от които е изложбата „40 години НДФ „13 века България“.

Изложбата е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. Тя ще продължи до 30 май 2021 г.

Моля почакайте...