-

13 януари - Ден на българското кино

106-YBC-01-1920x720

Гледаме безплатно български филми на 13 януари

Нетрадиционно отбелязваме тази година Деня на българското кино - 13 януари. Съобразявайки се с настоящата ситуация на пандемия, изпълнителна агенция „Национален филмов център” и Столична община, със съдействието на Neterra.TV+, ще отбележат професионалния празник на работещите в киното като предлагат среща на публиката с българското кино в интернет.

На 13 януари ( сряда),  от 16.00 ч. до 24.00 ч. на видеоплатформата www.neterra.tv/plus ще могат да се гледат безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години. Селекцията включва заглавия, създадени както с държавна подкрепа от ИА НФЦ, така и финансирани по частен път. Таксата за гледаните през този часови пояс филми ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община, като по този начин носителите на авторски и сродни права ще бъдат защитени. Техните възнаграждения от една страна стимулират усилията им и положения труд, а от друга учат зрителската аудитория на регламентиран достъп до интернет съдържанието.

Честването на Деня на българското кино е част от Календара на културните събития на Столична община. От 2014 г. София носи титлата Творчески град на киното на ЮНЕСКО.

***

13 ЯНУАРИ – ДЕН НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

На 13 януари 1915 г. в първото столично кино "Модерен театър" се реализира публичната премиера на първия български игрален филм "Българан е галант". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е легендарният пионер на българското кино Васил Гендов. В главните роли са Мара Липина и самият Васил Гендов – и двамата актьори от Народния театър. Операторът Гаетано заснема филма за шест дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ №9 в София. Пред тази къща за първи път се поставя снимачен филмов апарат за български игрален филм. Апаратът е система „Пате“, купен на старо от Будапеща.

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато той се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и уж, че си е забравила парите - моли Българан да й даде назаем. Дамата води ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон, като освободят "носача". Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава само една монета.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на ХХ век при бомбардировките над София по време на  Втората световна война и са останали едва 1-2 кадъра от него.

По повод 90-годишнината от датата на първата публична прожекция на първия български игрален филм, Националният филмов център инициира създаването на официален празник на работещите в българското кино. 13 януари е обявен за Ден на българското кино с Постановление на Министерски съвет от 27 декември 2005 г.

Моля почакайте...