-

Европейска нощ на учените 2020

Logo-Evropeiska Nosht na uchenite-w-01 (1)

Стотици български учени ще се включат за пета поредна година в инициативата Европейска нощ на учените 2020 г., която ще се състои на 27 ноември 2020 г. 

В нея ще участват образователни институции и организации от над 25 населени места в България, сред които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия и други.

Поради световната пандемия от Covid-19 Нощта ще се проведе онлайн, като програмата ще се излъчи в социалните мрежи на проекта - https://www.facebook.com/ResearchersBG - в три поредни дни – на 27,28 и 29 ноември.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER - абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма "Хоризонт 2020“. Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Тази година в БГ Нощта участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в университети, музей, лаборатории и други образователни институции.

Започваме кампанията със старта на нашите традиционни конкурси за деца и младежи с вдъхновение и въображение. „Фантастични растения (и как да ги открием)“ е конкурс за рисунки от деца и младежи с увреден слух на необичайно растение или дърво. „Песенни листа“ е конкурс за незрящи и с намалено зрение деца и младежи за създаване на аудио запис на звуци от природата. В предизвикателството „Силна нежност“ момичета и млади жени могат да участват с написване на есе, в което да разкажат как виждат себе си в науката. „Корени на вдъхновението“ е конкурс за всеки ученик, който иска да разкаже в есе за учител по природоматематически дисциплини, който я/го вдъхновява. В „Казана дума“ ще събираме крилати мисли и вдъхновяващи послания от света на науката за създаване на нов набор късметчета, които съпровождат всяка ароматна чаша кафе в заведенията. Сред забавните и поучителни инициативи тази година е и „Един ден в живота на академика“-  вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България. Всички конкурси ще бъдат отворени за подаване на материали на 26 октомври 2020 г.

Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените 2020 FRESHERс интересни, забавни, весели и поучителни демонстрации, опити, игри, лекции и други занимания онлайн.

Повече за Европейската нощ на учените можете да научите на:

https://fresher-researchersnight.bg/ 

както и на профилите в социалните мрежи: https://www.facebook.com/ResearchersBG 

https://www.instagram.com/researchersnightsofia/ 

 

Партньорите в проекта FRESHER:

Център за изследвания и анализи - http://cra-bg.org/ 

София Тех Парк - http://sofiatech.bg 

Форум Демокрит - https://democrit.com/ 

Британски съвет България- https://www.britishcouncil.bg/ 

Университет по Хранителни технологии- https://uft-plovdiv.bg/ 

АгроБиоИнститут - https://abi.bg/ 

Медицински Университет – София - https://www.mu-sofia.bg/ 

Медицински университет-Пловдив - https://mu-plovdiv.bg/ 

Технически университет – София - https://tu-sofia.bg/ 

Технически университет - Габрово - https://www.tugab.bg/ 

Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" - http://mgu.bg/new/index.php 

Химикотехнологичен и металургичен университет - София /ХТМУ/- https://uctm.edu/bg/ 

Национален природонаучен музей - http://www.nmnhs.com/index_bg.php 

Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН - http://iefem.bas.bg/ 

Българска академия на науките – БАН - http://www.bas.bg/ 

Национална Спортна Академия (НСА) "Васил Левски" - https://www.nsa.bg/ 

Институт по Океанология при БАН - http://io-bas.bg 

Ruse Chamber of Commerce and Industry / РТИК - https://www.rcci.bg/ 

Географ БГ - https://geograf.bg/bg 

Институт по зеленчукови култури (ИЗК) ”Марица” - http://izk-maritsa.org/ 

Моля почакайте...