-

Самостоятелна изложба на Екатерина Гецова „Glass art 12.12"

IMG_20201024_113858

Галерия "Аросита"

представя 

Самостоятелна изложба на Екатерина Гецова „Glass art 12.12"

12-30.11.2020

Какво е 12. 12. ? Не, не  е дванадесети декември, нито статистика, 12. 12 е тайният код на предстоящото интригуващо културно събитие в София - изложба на Екатерина Гецова „Glass art 12.12” -  в галерия Аросита, която не трябва да пропускате. Числата, разкриват датата на изложбата – 12-ти ноември, 2020 г. , адреса – София, ул. „Врабча” 12 Б и номера на поредната самостоятелна изложба на авторката – дванадесета.

Катя Гецова е сред най-активните и последователни автори, отдадени на изкуството на стъклото , който оказва значително влияние върху начина на  възприемане на този материал като художествена форма. Завършва специалност „Стъкло” в Прага при прочутия проф. Либенски. Наред с многобройните й общи и самостоятелни изложби, участия и награди в и извън България, тя е съосновател на знаковата галерия за съвременно изкуство Аросита, и организатор на международния фестивал на стъклото, провеждан в София и Велико Търново между 2010 и 2016-та година.

В последните години Катя Гецова се фокусира върху малката пластика, конструирана от матово и прозрачно, цветно и рисувано стъкло съчетано с дърво и метал. Изследвайки оптичните възможности и взаимодействието на стъклото с често необработената дървена повърхност, тя довършва органичната  материя, поставяйки я в нов контекст и същевременно противопоставя свойствата на двата материала, суров и шлифован - гладкост и абразивност, плътност и прозирност. Единият поглъща, другият отразява светлината. Ефектът е  поразяващ, Катя Гецова създава хипнотизиращи скулптури с безброй нюанси, променящи се според интензивността на светлината и гледната точка на зрителя в симбиоза със заобикалящата среда.

Геометричните форми на полирания до съвършенство оптичен кристал пречупват неузнаваемо постамента и отраженията на околната среда, генерирайки симфония от редуващи се светли и тъмни сегменти, остри и меки оттенъци, и проблясъци, аморфни и фиксирани изображения.

Преминала през различни периоди и творчески етапи, Катя Гецова овладява и трансформира този богат, но капризен и деликатен материал - стъклото, навлизайки в сферата на дизайна, витража,  архитектурно-декоративни, монументални решения, „живописта” върху стъкло, скулптурата и инсталацията. В изкуството й границите между тях се сливат. От т.нар.  утилитарен предмет до концептуалното осмисляне на материала, чрез собствен  пластичен език, Катя Гецова надхвърля формулировките и определенията, касаещи видове и стилове в изкуството. Творбите й изненадват и провокират, задават въпроси, забавляват и радват... Те съдържат нещо от мистиката на изначалните форми, застинали в зародиша на сътворението, съхранили движението в статиката.

Ани Венкова

Моля почакайте...