-

Габровският камерен оркестър с концерт в памет на Кирил Илиевски

Plakat Kiril Ilievski.

На 1 ноември в зала БИАД от 18.00 ч. Габровският камерен оркестър, с диригент Иван Стоянов, ще изнесе концерт, посветен на 65 години от рождението на Кирил Илиевски (1955 - 2019).

Събитието е в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Входът е свободен.

***

Кирил Илиевски е автор е на 3 балета, 1 оратория, 3 симфонии за голям симфоничен оркестър и други произведения за симфоничен, камерен и струнен оркестър, над 25 камерно-инструментални творби, сред които струнни квартети, сонати и пиеси за различни инструментални формации, около 60 песни за глас и пиано, за глас и струнен оркестър, хорови и детски песни, музика за духов оркестър и др. Създал е музика към филми, към над 50 радиотеатрални постановки, 5 театрални спектакъла и музикално-поетични рецитали, припомнят от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Творчеството му е отличено с Наградата на Министерство на културата на Република Словакия за цялостна дейност, във връзка с годината на Словашката музика (1997 г.). Като цигулар е носител на Трета награда от конкурс в Мидълзброу, Англия.

Кирил Илиевски е роден през 1955 г. Завършва Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”) през 1982 г. със специалност цигулка в класа на Михаил Чиликов и доц. Боян Данаилов. Учи композиция при проф. Парашкев Хаджиев. Работи като оркестрант в Академичния симфоничен оркестър. Музикален редактор е в Българското национално радио и композитор към редакция “Радиотеатър” (1989 - 1993 г.). Директор на Българския културен институт в Братислава, Република Словакия (1995 - 2000 г.). Последно той работеше в дирекция „Култура“ на Столична община.

Моля почакайте...