-

Ден на народните будители в Столична библиотека

4uhovski

Денят на народните будители в Столична библиотека ще бъде отбелязан с различни инициативи на живо и онлайн. Две изложби с уникални книги и с оригинални произведения на изкуството ще бъдат представени в Мраморното фоайе и пред сградата на библиотеката.

На 30 октомври от 11.00 ч. проф. Михаил Неделчев, член на Обществения съвет на библиотеката, ще открие изложба с графики „Великите българи“ и документална изложба „Първи будители на българския род“ с ценни издания от фонда на библиотеката.

Изложбата „Великите българи“ представя творби на известния български художник и преподавател в Националната художествена академия проф. Петър Чуховски. През 2001 г. Столична библиотека получава дарение от 260 оригинални графики и рисунки от съпругата на проф. Петър Чуховски. Една година по-късно в библиотеката се реализира и първата изложба с малка част от дарението. Експозицията, представяща цикъла “Велики българи”, е от седем графични отпечатъка, изпълнени в техниката на офорта: „Св. Константин-Кирил Философ“, „Св. Седмочисленици“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Св. Иван Рилски“, „Св. Патриарх Евтимий“, „Св. Паисий Хилендарски“.

Документалната изложба „Първи будители на българския род“ включва библиофилски издания или част от колекциите от личните библиотеки на Константин Стоилов и Кирил Христов. Те представят великите личности, изобразени в графиките на Петър Чуховски. Някои от изданията са дигитализирани и могат да бъдат намерени в сайта на библиотеката в „Платформа Сердика”.

Денят на народните будителите в Детския център ще бъде отбелязан на 31 октомври с празнично издание на онлайн рубриката "Библиотекарят препоръчва", а книгата, която ще бъде препоръчана в кратък видео клип, е "Възрожденци" от Кирил Топалов.

Детският център ще представи на 1 ноември също онлайн обновената „стена“ с книги от български автори, чиито имена са изписани калиграфски с ръкописни букви.

Събитията на Детския център могат да бъдат проследени на тяхната Фейсбук страница.

Всички инициативи в рамките на празничния ден ще бъдат проведени при спазване на всички противоепидемични мерки .

Моля почакайте...