-

Фестивал „Музиката с много лица“ в музей "Борис Христов"

museum Boris Christoff

Фестивалът „Музиката с много лица“ ще се състои от 30 октомври до 23 ноември 2020 г. в музей „Борис Христов“. Той е подкрепен от Министерство на културата и ще събере над 40 творци от различни поколения.

Началото на „Музиката с много лица“ ще бъде поставено с концерт и изложба „Звук и цвят, музика и образ“ на китариста и художника Венцислав Диков.

Още за участниците:

Мариана Цветкова, ученичка на Борис Христов, и Владимир Маринов въвличат в разнообразния си репертоар двама млади изпълнители  - Мария Павлова и Владимир Бурянов - във вечер на шансона и сарсуелата. В друга вечер също Мариана Цветкова разгръща своя актьорски талант в музикалния моноспектакъл на Левена Филчева „Интервю с Мария“ – премиера.

Пламен Бейков – също ученик на Борис Христов – представя режисьорските си и сценографски идеи в камерната опера „Човешкият глас“ на Пуленк, а в програмата „Малка барокова вечеря за баща и син“ представя резултата от системните занимания с талантливия си син Георги Бейков в дългия период на изолация. Фестивалът привлече за участие и друг ученик на Борис Христов – Живко Желев, който ще инкрустира в музикалната си програма цяло фото-приключение по време на неговите круизни пътешествия по света.  Георгиос Филаделфевс представя умението си да бъде и вокален изпълнител и артист в необичайната интерпретация на „Човешкият глас“, а в друга вечер е превъплощението му в ролята на пианист, клавирен педагог на талантливите Виктория Петкова и Никола Петков и като композитор. В този съдържателен контекст се вписват и изявите на Венцислав Диков, за когото музиката винаги е вървяла ръка за ръка с изразяването чрез боите и четката. Спектакловата форма на изява е характерна и за формацията на вокалните изпълнителки от „Bella Voce“, за които стилът в съчетаването на пеенито, актьорската игра и танца е издигнат в култ. Рада Тотева намира в камерната опера „Пимпиноне“ повод да представи и да си партнира с баса Велислав Нинов. Ангелина Манчева също влиза в тройна роля – на оперна изпълнителка, на цигуларка и на партньор на сцената с младия бас Любен Байчински.  Сопраното Гиргина Гиргинова избира бароковото музикално наследство, за да импулсира сценичната изява на пет вокални изпълнителки, с които задълбочено се занимава. Професор Милена Моллова, на която тази година празнуваме голяма годишнина, във фестивала „Музиката с много лица“ представя двама млади изпълнители -  Анжела Тодорова и Мирослав Христов. Те вече имат богата колекция от лауреатства и от репертоар за четири ръце заедно със своята преподавателка.

В концертите са включени първокласни акомпанятори като пианистите Божена Петрова, Боряна Ламбрева, Милен Станев, Стефан Врачев, Йосиф Герджиков, Снежана Абрашева и Галина Апостолова.

Фестивалът ще се проведе при спазване на препоръчителните мерки за неразпространение на COVID 19 . Той е с ограничен брой места и достъпът до фестивалните събития ще е с предварителни заявки за билети на тел. 0879 889324 или 0879 889 326.

Пълната програма можете да видите тук

Моля почакайте...