-

Изложба живопис на Евгени Цанов в галерия-книжарница „София прес“

sabitie-izlogba15-30

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ И ГАЛЕРИЯ-КНИЖАРНИЦА „СОФИЯ ПРЕС“

представят


ЕВГЕНИ ЦАНОВ

ЖИВОПИС

Галерия-книжарница „София прес“

15 – 30 октомври 2020

Вернисаж: 15 октомври, 17 – 19 часа


Изложбата на Евгени Цанов има обзорен характер. В нея са включени произведения, направени след 2000 г., с акцент върху последното десетилетие от творческата работа на автора. Картините са изпълнени с маслена техника върху платно по мотиви от различен характер. В творбите е търсена предимно експресивно-абстрактна изразителност, като е наблегнато на живописната трактовка и свободната творческа интерпретация.

„В новата си изложба Евгени Цанов изследва цвета не само в неговия емоционален аспект, но и като композиционен фактор в творбата. Живописвайки, той оставя само на него основната роля – да изгражда композицията върху двуизмерното платно, да внушава чувства, да поставя акценти... И като един истински абстракционист по душа успява да го постигне в най-изчистените му вариации.
В творбите на Евгени дълбоко е закодирана природата като извор на вдъхновение. Но именно с цвета той я свежда до знак, загубил всякаква фигуралност и връзка с първообраза си. Всичко това е плод на дълги живописни търсения, които, в крайна сметка, днес изкристализират в едно чисто абстрактно изкуство.
Любопитна е и експресивната нишка в платната му. Той успява да я съчетае с абстрактното в изкуството си така, че те да не си пречат, а взаимно да се допълват. Самият той нарича изкуството си „експресивно-абстрактна изобразителна реалност“ и пояснява, че за него водещо е емоционалното изживяване, разказано чрез цвета и живописта. И наистина чрез тези изразни средства Евгени успява да „преведе“ кода на собствената си естетика и възприятие и да ги сведе до една въздействаща като знак художествена форма.“ 

Румена Калчева

***

Евгени Цанов
1961 Роден в София
1980 Завършва Художествената гимназия в София
1989 Дипломира се в Художествената академия в София, специалност „Живопис“. Започва работа като преподавател по изобразително изкуство. Участва в колективни изложби
1996 Първа самостоятелна изложба след дипломирането
1997 Организира творческа група „Артспектър“, с която осъществява редица художествени инициативи и изложби
2006 Втора самостоятелна изложба
2009 Трета самостоятелна изложба
2010 Номинация за живопис в Конкурса за живопис, скулптура и графика Алианц - България. Член на СБХ.
2016 Номинация за живопис в Конкурса за живопис, скулптура и графика Алианц - България
2017 Участие в изложба „Пейзаж“ на секция „Живопис“ - СБХ
2018 Участие във финална изложба на Конкурса за живопис, скулптура и графика Алианц - България
Излага картини в галериите „Драка“, „Артцентър 12“, „Ведарт“, „ХитАрт“ и др.

Моля почакайте...