-

Десето издание на фестивала за съвременен цирк „Мини Арт Фест“

120560052_3658591364159387_62413337025917294_o

Фестивалът за съвременен цирк „Мини Арт Фест“ се завръща със своето юбилейно 10-то издание от 2 до 18 октомври на паркинга на зала "Универсиада".

И ако миналогодишното издание на фестивала беше подарък за децата на София, провел се в дните около 1 юни, то сега събитието ще е буквално за всички, с акцент към градския човек, който иска да се потопи в атмосферата на тайнството, наречено „Съвременно цирково изкуство“, да научи механизмите му, да разбере посланията му, да преживее емоцията му. И всичко това от извора.

Фестивалът за съвременен цирк „Мини Арт Фест“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Той се организира с подкрепата на Столична община, Програма „Европа“, Френски институт в София, Италиански културен институт, Програма „Театроскоп“ и цирк „Иванов“.

Фестивалът започва в петък, 2 октомври, с представлението на френския артист Пол Кийтън „Фрийкове“ („Freaks”), основано на движение, манипулация на предмети и магия, и фотографска изложба на ексцентрични костюми и съответен пърформанс – „Дрехи за трансцедентност“ („Clothes for Transcendence“). Футуристичната и дори пост-апокалиптична и пост-пънк концепция е на британския артист Николас Макартър, а снимките - на българина и основен двигател на "Мини Арт Фест" Гео Калев. Публиката ще се докосне до отхвърлените и самотните, обитаващи изоставени фабрики, блатисти виадукти и маргинални депа. Фотографиите ще могат да бъдат разглеждани през цялото време на фестивала.

В събота зрителите ще гледат две представления – българско и италианско. Първо, родното име Ashton Ka ще представи атракцията на живата статуя, а след това италианското дуо Masawa ще впечатли зрителите с шоуто си „V.O.G.O.T.”, което стъпва на сетивната връзка между мъжа и жената като предизвикателство, приключение и богатство на човешкото общуване.

В неделната вечер е кулминацията на десетото издание на "Мини Арт Фест" с гвоздея в програмата - представлението „Instable” на „Les hommes penches” от Франция, което проблематизира ранимото битие на артиста и поета, самоизграждащ се сред заобикалящия го прозаичен свят. В момента представлението прави турне из Балканите, като една от спирките му е именно България и "Мини Арт Фест". Разбира се, в последната вечер ще бъде връчена и голямата награда на фестивала – "Златна мравка".

Ще има и съпътстваща разнообразна музикална програма с концерти на импровизатора от „СътвориМи“ Konstantin Kuchev, Mihaela Mártinn, The Bedlam Club и DJ Africando.

Фестивални работилници:
Unicycling - Sofia Unicycle Club
Акро йога - Акро йога София
Балансиране със стъкло - Duo "Sense"
Циркова площадка - Мини арт фондация
Стойка на ръка - Галина Рьом-Ройбек
Жонглиране - Димитър Германов

Една от най-вълнуващите части на фестивала е възможността да участвате в творчески работилници с български и чуждестранни художници.

Някои работилници са с безплатен вход, други са с малка такса за участие.
За всички работилници са осигурени дезинфектанти, ръкавици и вода.

Прочетете повече за всички семинари на miniartfest.com

Билети в мрежата на EVENTIM.bg

Събитие във фейсбук: https://www.facebook.com/events/838607773574681/?event_time_id=838607773574681 

Моля почакайте...