-

Дни на отворените врати в Късноантична вила „Мировяне”

fb_cover

Археологически обект „Късноантична вила и стопански комплекс” в землището на с.Мировяне кани всички любители на археологията и историята на Дни на отворените врати на 19 и 20 септември от 9:00 ч. до 13.00 ч.

Тази година е шести пореден сезон на археологическо проучване на късноантичната вила край с. Мировяне. Тя възниква след 378 г. сл. Хр. в околностите на Сердика, близо век след утвърждаването на града като един от значимите имперски центрове на Балканите. В качеството си на провинциална столица, Сердика се разраства бързо. Това води до разцвета на особен вид стопанска единица – римската вила (villa rustica). Тя представлявала производствен център и източник на суровини и земеделска продукция за града и близките селища.

Археологическото проучване се ръководи от научен екип на Националния археологически институт с музей към БАН, с ръководител гл. ас. д-р Иво Чолаков и зам.научен ръководител гл. ас. д-р Милена Райчева.

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община със съдействието на фондация „Съкровищата на България” .

Какво Ви очаква?

●        Ще можете да наблюдавате и да станете част от истинско археологическо проучване;

●        Ще научите любопитни факти за историята на земите около Сердика, дн. София;

●        Ще имате уникалната възможност да разгледате археологически находки преди да станат експонати в музей.

ПРОГРАМА – 19 и 20 септември 2020

Представяне на археологическия обект „Късноантична вила и стопански комплекс”  - беседа и разглеждане на разкритите към момента археологически структури и находки на място.

Кога?

На всеки кръгъл час от 9:00 ч.; 10:00 ч.; 11:00 ч. и 12:00 ч.

Как да стигнете до нас?

От София най-удобният подход е през с. Мрамор и после към с. Доброславци. След около 900 м, има отбивка и табела „Късноантична вила „Мировяне””. Пътят е черен, но проходим. Подминава се летището за моторни делта и парапланери, като в края на черния път (след 700 м) се намира археологическият обект. 

GPS координати: 42.7993333, 23.2824444.  Вижте картата.

Какво ще Ви бъде необходимо?

Археологическият обект се намира в открити земеделски площи и е препоръчително да бъдете с удобни затворени обувки и да имате шапка или чадър за слънце.

Организаторите ще осигурят бутилки с вода.

С цел безопасност се препоръчва носенето на маски от всички посетители. 

Повече информация на https://www.facebook.com/VillaMirovyane/ 

Проектът за Археологическо проучване на обект „Късноантичен стопански комплекс и средновековно селище“ в землището на с. Мировяне, Столична община е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община в Направление „Историческо наследство и социализация на недвижими културни ценности“ и се осъществява със съдействието на фондация „Съкровищата на България”.
Фондация „Съкровищата на България” е неправителствена организация, работеща активно в сферата на популяризиране на културното наследство и създаването на иновативни форми на представяне на културното наследство, посредством съвременните дигитални технологии. @SerdicaRiddles

Моля почакайте...