-

Допълнителни дати за концертите от Европейски музикален фестивал

88369602_2948498595192927_2724147629565935616_n_1

Двадесетият юбилеен Европейски музикален фестивал в София, който беше отложен заради кризата с COVID-19, ще се проведе тази есен с допълнителни дати за ключовите концерти от програмата. Форумът, организиран от „Кантус Фирмус“, отново събира в София световни звезди на класическата музика и забележителни български изпълнители. Поради големия интерес към проявите и съобразявайки се с ограниченията за допустимия капацитет на залата, повечето от събитията ще бъдат представени по два пъти.

Първият концерт от дългоочаквания Шопенов интеграл с Людмил Ангелов и Оркестъра на Класик ФМ радио ще се състои на 15 и 16 септември в зала „България“ под диригентството на Григор Паликаров. Всички притежатели на билети с дата 25 март 2020 г., трябва задължително да ги презаверят в срок до 31 август на касата на „Кантус Фирмус“, като изберат една от двете дати.

Виртуозният цигулар и диригент Шломо Минц, който ще свири с оркестъра на Софийската филхармония, също даде съгласието си за две концертни изяви пред българската публика – на 11 и 12 октомври. В програмата ще бъдат изпълнени творби от Моцарт и Менделсон, а всички, които са закупили билети за първоначалната дата 26 март, трябва задължително да ги презаверят на касата на Софийската филхармония.   

Мултимедийният концерт „Кино и класика“ под диригентството на Максим Ешкенази ще се състои на 20 и 21 октомври в зала „България“ заради големия интерес към събитието. Солисти на атрактивната програма с музика за големия екран са цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин. Закупените билети за 8 април, които вече запълват капацитета от 50% на залата, важат без презаверка за 20 октомври, а новата дата 21 октомври ще бъде в продажба от 10 юли на касата на „Кантус Фирмус“.  

Втората част от интеграла с оркестровите творби на Шопен е предвидена за 24 ноември, но организаторите имат готовност за допълнителна дата на събитието на 23 ноември, заради очакван интерес към концерта. Билетите от 15 април важат без заверка за 24 ноември. Диригент на програмата ще бъде полският музикант Пьотр Сулковски.

Друг акцент от фестивала е изявата на мултинационалния ансамбъл за етно музика Barcelona Gipsy balKan Orchestra на 29 октомври в Sofia Live Club. Засега не се предвижда втора дата за този концерт и билетите от 9 април важат без заверка за новата дата.

Две от проявите във фестивала ще се проведат в последния уикенд на септември във столичното Ларгото - това са музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ и церемонията „Златно перо“, които са с вход свободен.

След като през последните няколко години Европейският музикален фестивал създаде добра традиция за събития с детска аудитория и млади изпълнители, тази година образователният концерт „Моцарт и Бетовен“ беше отменен часове преди началото му на 6 март. Новата дата на това събитие ще бъде обявена допълнително.  

Фестивалът ще се реализира при стриктно спазване на противоепидемичните мерки: на входа на залите ще се осъществява контрол за температурата на влизащите, помещенията ще се дезинфекцират според препоръките на здравните власти и всички слушатели трябва да носят маска.

Европейският музикален фестивал 2020 е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Партньори на събитието са Софийската филхармония, Полският институт, Испанското посолство, Институт „Сервантес“,  Португалският културен и езиков център „Камойш“, НМА „Проф. П. Владигеров“ и НМУ „Л. Пипков“ в София.

Продажбата на билети започва от 10 юли само на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Всички любители на класиката ще имат възможност до 31 август т.г. да заменят своите билети за ваучер на същата стойност, който да използват за концерти на „Кантус Фирмус“ в следващ период. Валидността на ваучерите ще бъде до 30 юни 2021 г.  Касата на „Кантус Фирмус“ ще работи с обичайното си работно време: понеделник – петък, 09:30 – 13:30 и 15:00 – 18:45 ч.

Организационният екип на „Кантус Фирмус“ се обръща към своята редовна публика и отправя молба да не се изискват обратно сумите за закупени билети. Те разчитат на разбиране и подкрепа в този момент, когато безпрецедентната криза довежда до пълно унищожаване на независимите културни организации без бюджетна издръжка от държавата, каквато е и „Кантус Фирмус“.

Всички, които искат да подкрепят фестивала, могат да го направят чрез дарение.

Банкова сметка: (BGN) IBAN: BG13UNCR96601020939802
Кантус Фирмус АД
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк

Моля почакайте...