-

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2020

web_invit_BAZA_2020

Софийска градска художествена галерия,
Институт за съвременно изкуство – София и фондация „Едмонд Демирджиян“

съвместно с:

Фондация за гражданско общество - Ню Йорк
и Международната мрежа "Награди за млади художници"

представят:

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2020:
Наталия Йорданова, Явор Костадинов, Мария Налбантова,
Боряна Петкова, Kalas Liebfried (Калоян Любомиров)

28 юли – 30 август 2020

Откриване 28 юли, вторник, 18.00 ч.

Международната мрежа Награди за млади художници (YVAA) е основана през 1990 г. и е една от най-устойчивите програми за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа.

Наградата БАЗА в България е се ръководи от Института за съвременно изкуство – София и фондация "Едмонд Демирджиян", партньор е Софийската градска художествена галерия. Конкурсът е ежегоден. В него могат да участват художници до 35 г., които кандидатстват с портфолио. Жури с двегодишен мандат номинира между четири и осем участници. Изложбата на номинираните автори се провежда в СГХГ. Победителят се обявява по време на откриването. Наградата е двумесечно пребиваване на един художник от България в Ню Йорк. Носителите на Наградата БАЗА имат възможност да се представят със самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София.   

Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018) и Вълко Чобанов (2019).

Членовете на журито на БАЗА за 2020 г. са: Десислава Димова (куратор), Ирина Баткова (куратор), Биляна Рубинова (художник и куратор), Миряна Тодорова (художник), Мартин Пенев (художник).

Победителят по традиция се обявява след решение на журито по време на откриването на изложбата.

Изложбата на номинираните художници може да бъде видяна на втория етаж на СГХГ до 30 август.

***

Наталия Йорданова e родена през 1991 г. в София. Следва "Фотография" в НАТФИЗ и продължава образованието си в Хага и Амстердам, където живее. Явор Костадинов е роден през 1993 г. в Пловдив, където живее и работи. Завършва специалност "Живопис" в Националната художествена академия в София. Мария Налбантова е родена през 1990 г. в София, където живее и работи. Завършва Националната художествена академия в родния си град. Боряна Петкова е родена през 1985 г. Учи в Художествената академия в София и в Училището по изкуства в град Валансиен, Франция. Живее и работи в Париж. Kalas Liebfried (Калоян Любомиров) е роден през 1989 г. в Свищов. Учи философия, а по-късно скулптура и медийни изкуства в Мюнхен, където живее и работи.

Моля почакайте...