-

Трето издание на фестивала „(не)Възможното образование”

ИГРАТА КАТО РЕШАВАЩ ФАКТОР В ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ + ПРЕВАНТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПОВЕЧЕ РАЗБИРАТЕЛСТВО В КЛАС

Част II на Фестивала се провежда на 22 и 23 юли в София

Третото издание на фестивала „(не)Възможното образование” стартира през март тази година в София. Заради настъпилата епидемия, бяха проведени само част от предвидените в програмата събития. И въпреки че е лято, може да си поговорим отново за образованието в различните му форми и във втората част на Фестивала. Датите, на които ще се проведе събитието, са 22 и 23 юли, а мястото е дворът на 139-то ОУ „Захарий Круша“ срещу басейна „Спартак“. Събитието ще се проведе при спазване на всички епидемиологични мерки. Фестивалът се ползва от подкрепата на фондация "Контакти без ограничения", 139-то ОУ „Захарий Круша,  Институт за прогресивно образование, Dnes.bg, Azcheta.com и София играе.

За трета поредна година форумът среща родители, учители, психолози и хора с разнообразни занимания, в търсене на начините, по които учат децата и как образованието може да отговаря на индивидуалните и общностни потребности в съвременния свят. Фокусът в продължението на тазгодишната програма е поставен върху играта и значимата й роля за човешкото развитие и за първи път ще се отвори темата за висшето образование и за ролята на възстановителните практики в училище.

ПРОГРАМАТА

Работилница „Възстановителни практики в училищна среда“ е първото събитие в програмата на 22 юли от 18:00 ч. Възстановителен подход наричаме комплекс от инструменти и средства, чрез които се постигат нагласи за взаимно разбиране и възстановяване на взаимоотношенията между хората в групи, най-вече в моменти на напрежение и конфликт или сериозни нарушения. Много училища и организации по света вече  прилагат възстановителен подход. Постоянно се трупат доказателства за успешността на тези практики, като в същото време те имат своите корени в миналото ни на самоорганизиращи се общности. Не е изключено да се окаже, че вие също вече ги ползвате в опитите си за справяне с различни предизвикателства от собствената ви практика и в ролята си на учители и/или родители. Желаещите ще имат възможността да участват активно и да научат повече за философията, принципите и ценностите на възстановителния подход. Подходяща е за всеки заинтересован от мирните отношения в класната стая, училището и общността. Водещ Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики.

Филмът “Нова искрица надежда: историята на Унитиера”, последван от дискусия, ще може да гледате на 22 юли от 20:00 ч. Той отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

Преживелищна работилница „Магията на играта“ ще се проведе на 23 юли от 18:00 ч. Водещите Маги Благоева и Карина Кръстева от Център за демократично учене ще поканят участниците заедно да изследват смисъла и стойността на играта и нейната функция в живота на човека, детето, възрастния. И най-вече какво да (не) правим, за да запазим тези нейни ценности и ползи.

Прожекцията на филма  “За правото да играем” с последваща дискусия е на 23 юли от 20:00 ч. „Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си - а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

Фестивалът ще завърши със събитието „Пътят напред“.

За всички печатни материали за фестивала се използва шрифтът ADYS, създаден специално за хора с дислексия.

Подробна програма и начините за регистрация за участие в събитията на фестивала на: odo.bg.

Следете актуалната информация за фестивала тук:

https://www.facebook.com/Kinozaobrazovanie/ 

https://www.youtube.com/channel/UCG2lx8eeqB1BVHeojSvSKhQ 

Моля почакайте...