-

„Борис Годунов” на Софийската опера и балет в програмата на европейската платформа OperaVision

Какъв е пътят, по който едно класическо изкуство може да достигне до младите поколения? Как то може да разкрие своите богати пластове пред нова публика? Как да се представи европейското многообразие в операта подобаващо?

На тези въпроси отговаря интернет платформата Operavision.eu. Тя стартира през 2018 г. под мотото „опера за свързания свят“, финасирана от програма “Творческа Европа“ на Европейския съюз и реализирана под вещия поглед на Opera Europа – Европейската асоциация на оперните компании и фестивали. В това виртуално пространство оперното изкуство е достъпно за всички и представено подобаващо, за да отговори на новите предизвикателства в дигиталния свят. Поредното доказателство за способността на културния сектор умело да се адаптира към настъпващите промени и да използва „новото“ в полза на „старото“.

Под един „покрив“ са събрани различни по вид и продължителност материали, които разкриват богатството на оперното изкуство днес. В секция Coming soon на сайта може да гледате в реално време оперни изпълнения, благодарение на платформи за излъчване на живо, а в богатата онлайн библиотека ще откриете цели спектакли или откъси от тях.

Спектаклите са заснети в HD резолюция, с висококачествен звук, със субтитри на основните европейски езици и възможност за автоматичен превод на 114 езика, включително и на български. Всеки от спектаклите е заснет открай докрай, включително с аплаузите, а за балетните постановки зрителят може да прочете сюжета.

Към всеки спектакъл са добавени интервюта с изпълнители и постановчици, видеотурове зад кулисите, интересни детайли от осъществяването на постановката.

Сайтът разполага с архив от статии и материали, представящи композиторите, техните опери и персонажите им. В поредица от различни видеа се показва част от това, което остава скрито от погледа на зрителите – от разработването на сценографията до финалните репетиции на сцена.

На 29 май 2020 г. от 20.00 ч. българско време OperaVision ще представи операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски - продукция на Софийската опера и балет от 2014 г., заснета на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и посветена на три големи годишнини: 100 години от рождението на знаменития бас Борис Христов, 85 години от рождението на Николай Гяуров (и двамата световно признати именно с превъплъщенията си в трагичния образ на руския цар Борис Годунов); и 90 години от освещаването на храма "Св. Александър Невски". Постановката е на режисьора Пламен Карталов, а в образа на Борис Годунов ще видим и чуем българския бас Мартин Цонев. Диригент e Константин Чудовски.

Постановката ще е достъпна за гледане и в Youtube канала на платформата до 28.08 2020 г.

OperaVision до момента обединява 29 партньора от 17 държави и кани зрителите да пътуват и да открият богатството на операта на различни места, когато те пожелаят. В проекта участват както националните оперни театри на Полша, Латвия, Ирландия, Унгария, Финландия, Хърватия, Чехия и други, така и различни театри от цяла Европа. За сега България все още не е взела участие със свой театър в тази платформа.

OperaVision изпълнява и едно от важните конкурсни изисквания на програма „Творческа Европа“, а именно – добавена европейска стойност и представлява отличен пример за концептуален проект, разработен на базата на коопериране и дигитално свързване, представящ многообразие от европейски артистични интерпретации и подходи.

Следете програмата на OperaVision в сайта: https://operavision.eu/en и във Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/OperaVisionEU/ 

Снимки: OperaVision

Моля почакайте...