-

Международна плакатна акция "Буквите на България - азбука на Европа"

В чест на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, най-успешният проект на Международното триенале на сценичния плакат - акцията „Буквите на България – азбука на Европа“ и тази година продължава своето пътуване, гостувайки в три световни столици: Сеул, Москва и Прага.

От 20 май до 13 юни колекцията е експонирана в престижната галерия на Корейската фондация в Сеул. Събитието е организирано от Посолството на България в Южна Корея и е част от програмата, отбелязваща 30-тата годишнина от установяването на българо-корейските дипломатически отношения.

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична програма „Култура“ и е може би единствената българска изложба в настоящата необичайна обстановка, представена в реална среда извън пределите на страната.

Експозицията в Корейската фондация слага начало на  серия пътуващи изложби в Южна Корея и ще бъде последвана от гостуване на корейски плакати в София.

Във връзка с отбелязването на 24 май, виртуална версия на колекцията ще бъде представена и в Русия като съвместна инициатива на Посолството на България в Руската федерация и Българския културен институт в Москва.

Серията, която от няколко години обикаля с успех в различни чешки градове, отново е експонирана в галерията на Българския културен институт в Прага, където точно на 24 май предстои съвместна инициатива с преподаватели и студенти от Философския факултет на един от най-старите и прочути европейски университети – Карловия.  

Акцията „Буквите на България – азбука на Европа“ е възхвала на буквите със силата на плаката. Буквеният знак не е спирал да бъде творческа прокация за авторите, които са изкушени от графичния дизайн, от типографията и от рекламата, но това, което отличава тази колекция от други подобни опити е изключителният звезден състав на 30-те художника от 20 различни страни, приели поканата на триеналето да създадат плакати – по един за всяка една от буквите в българската азбука.

Проектът започна своя живот като част от културния сезон, съпътстващ френското европредседателство през 2008 година – първото след приемането на България в ЕС. От тогава до днес пътят на изложбата минава през Барселона, Берлин, Бърно, Варшава, Вашингтон, Женева, Лондон, Любляна, Колорадо, Мадрид, Мексико, Ниш, Ню Йорк, Париж, Прага, София, Скопие, Токио, Хелзинки и др.

За пръв път тази година триеналето създаде и дигитална версия на изложбата, в която плакатите „преминават“ един след друг на фона на великолепната авторска музика на Живко Петров.

Да живеят буквите!

Повече информация за изложбата „Буквите на България – азбука на Европа” може да видите в материала на БНТ тук. 

Моля почакайте...