-

Столичната община отваря за посетители Столична библиотека, СГХГ и Регионален исторически музей - София

original_2

20 сцени на открито ще бъдат предоставени за изяви на софийските артисти

При спазване на всички противоепидемиологични мерки и най-вече спазването на дистанция, със заповед на кмета на София, отварят врати за посетители Зоологическата градина на София и Столичната градска библиотека заедно с филиалите ѝ в районите "Сердика", "Люлин" и "Студентски" на 14 май. Читателите ще имат възможност да посетят заемните, но няма да ползват читалните на библиотеката.  

На 18 май отваря врати Музеят за история на София, а Столичната градска художествена галерия – на 19 май.  

Столичната община заедно със свои партньори ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти. На тях ще се допуска  провеждането на събития с допустима заетост на местата до 30% от максималния обичаен капацитет с цел гарантиране на физическа дистанция.

На 14 май от 20:30 ч. театър „София” ще открие сезона на външната си сцена „Арена” със спектакъла „Апетит за череши”.

Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцените в Борисовата градина, парка на Военната академия „Г. С. Раковски”, Женския пазар, пространството край Западната порта, парка на Националния дворец на културата и други. 

Всяка година се провеждат множество детски събития и музикални програми на открити локации: на Лятната естрада в Борисовата градина, в Южния парк, в парка „Заимов”, в кино „Кабана” – лятна сцена в парка пред НДК до бул. „Фритьоф Нансен”, на площад „Бански”, под купола на "Ларгото", пред Народния театър „Иван Вазов”, в градината на храм „Свети Седмочисленици”, а от миналото лято – и на площад „Славейков”.

Осемнайсет постоянни или мобилни сцени на открито има и в различните райони на София, а множество културни събития ще се организират и в откритите пространства около общинските културни институти, адаптирайки парковата среда. На територията на Софийския зоопарк също има постоянна сцена за културни прояви, а на открито в парк „Врана” от години се провеждат впечатляващи музикални събития.

През двата месеца на извънредно положение течеше процедура по прием на проекти за Лятната културна програма, като в дирекция „Култура” на СО постъпиха 17 предложения, включващи културни формати на открито – поредици от концерти, кинопрожекции под звездите, програми за деца – образователни инициативи, мюзикъл и куклени представления. По традиция ще има и концерти на общински музикални формации.

Доказан и любим на публиката формат за изява на култура в градска среда са изложбите в общинските Галерии на открито – на Моста на влюбените, в Градската градина, в парка на НДК и в градина „Кристал”. В двуседмични периоди те представят десетки фотографски изложби годишно с разнообразна и любопитна тематика. От дни вече е представена първата за сезона изложба на открито – красиви фотоси от Италия могат да бъдат разгледани на постаментите в градина „Кристал”, като от Столична община апелират да се спазват мерките за безопасност и социална дистанция.

Следващата впечатляваща изложба ще бъде на открито от 18 май на Моста на влюбените и ще ни покаже пролетни етюди от столицата.

Столичната община продължава да разширява териториалния обхват на Галериите на открито и скоро предстои разполагането на още две в различни части на Южния парк. Към изложбените пространства ще бъдат добавени и оградите на столични училища.

Освен традиционните прояви на открито на Столична община, в условията на специални мерки за неразпространението на КОВИД-19 и актуалните нормативни разпореждания на компетентните институции, Столична община ще се включи допълнително и в реализацията на множество партньорски събития. Общинските съветници и общинската администрация вече работят по създаването на облекчени условия за реализиране и създаване на форми на подпомагане на творчески изяви на открито на индивидуални творци и екипи. Обсъждат се възможностите за реализиране на нови формати, обусловени от специалната ситуация, а именно –реализирането на автокина на открити локации в столицата.

Моля почакайте...