-

Влогърът сензация и кинорежисьор Крис Захариев с номинация за Награда за изкуство „Стоян Камбарев“ 2020

Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“, носещо името на култовия театрален режисьор, отдавна се  превърна в най-чаканата и престижна награда за млади творци в България. Уникалността й се състои в това, че петимата номинирани са от различни области на изкуството и всеки един от тях получава ценна подкрепа в осъществяването на конкретен свой проект, а носителят на Голямата награда ще получи бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек на стойност 3000 лв.

Влогърът и кинорежисьор Крис Захариев е един от петимата млади творци номинирани за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ тази година.  Едва 21-годишен, той впечатлява с умението си да разказва с лекота и оригинален режисьорски подход различни и любопитни истории. Чрез филмите и видео блога си, Крис достига до огромна аудитория по запомнящ се и интригуващ начин и е един от младите хора в България, който вдъхновява и трупа нови последователи ежедневно.

Ето какво споделя Крис за личната си мисия в изкуството: „Вярвам, че разказвачите на истории в какъвто и да е формат, са архитектите на нашата култура. Те оформят облика на всичко, което виждаме. Вярвам, че моята мисия като такъв архитект-разказвач-режисьор е да разказвам неразказаните истории. Истории, които сприятеляват, затоплят и събират хората. Истории, които ни напомнят, че надежда винаги има и колкото и да е мрачна нощта, на сутринта Слънцето винаги изгрява. Вярвам, че подобни истории, разказани на езика на младите, правят това, за което са създадени - променят.“

Крис Захариев е роден през 1998 г. в София. Мечтае да стане художник, но се влюбва в камерата, с която започва да експериментира и това предопределя бъдещето му. От 5 години развива своя YouTube канал с повече от 80 000 абоната и над 6 милиона гледания, който се различава с вдъхновяващите послания, които комуникира през него.

На 17 години създава платформата The Up To Us Project, а скоро след това и проекта "Да се изгубиш нарочно" - впечатляващо смислен и забавен пълнометражен филм и книга-пътепис, която се превърна в бестселър. През 2018 г. става лице на благотворителната кампания "С тениска на бала“.

През тази година ще се дипломира в НАТФИЗ със специалност „Филмова и телевизионна режисура“. Крис е автор на късометражните филми „Колелото“, „Див Чесън“, „За всяко сърце“ и е носител на наградите „Будител на годината“  на БНР и БНТ, както и „Най-вдъхновяваща личност“ от TOYP Bulgaria. Междувременно основа своя продуцентска компания, която е насочена на създаване и промотиране на социални проекти.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020 са актрисата Мартина Апостолова, съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков, художникът Мария Налбантова, влогърът и кино режисьор Крис Захариев.

Всеки един от номинираните ще получи специална награда.

За втора поредна година предстои връчването и на Награда за Кино 355, с която Фондацията предизвиква всички млади кино режисьори. Сериозно международно жури вече селектира трима финалисти, a победителят ще бъде избран от публиката на живо по време на Церемонията и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио. Имената на тримата финалисти за Награда за Кино 355 са Евгения Танева, Петер Чивийски и Ваня Бойчева.

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” и Награда за Кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата на Република България.Тя ще се състои на 1 юни 2020 г. за единадесети пореден път, при възможност и в зависимост от развитието на световната пандемия.

Моля почакайте...