-

Дни на Елиас Канети в Столична библиотека

Plakat Kaneti

Столична библиотека представя от 2 до 10 март в галерия „София“ документалната изложба "Глобалното измерение" на Международно дружество "Елиас Канети".

„Глобалното измерение“ е мотото на изложбата и на сборника с очерци, в които се представят известни личности от  еврейски произход, родени в България.Това са творци като Елиас Канети, Жул Паскин, Борис Шатц, Дина Шнайдерман, Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Карл Джераси и други  интелектуалци с уникален принос към световната наука, литература, изкуство. Някои от тях са напуснали страната ни в ранна възраст, но българската връзка остава жива, независимо в кой край на света живеят и работят.

В рамките на дните, посветени на живота и творчеството на Елиас Канети, на 9 март от 18:00 ч. в Мраморното фоайе ще се състои среща с представители на Международното дружество и издателство "Елиас Канети" под надслов "Култура до поискване".

Събитията са посветени на 115-годишнина от рождението на Нобеловия лауреат Елиас Канети и 77 години от спасяването на 48 хиляди български евреи от депортиране към лагерите на смъртта на нацистка Германия.  

Моля почакайте...