-

XX Европейски музикален фестивал в София

original

Световни и български звезди на класиката, етно, фадо и филмова музика в юбилейното XX издание на Европейския музикален фестивал в София

На 6 март стартира 20-тото издание на Европейския музикален фестивал, който и през 2020 г. е част от Календара на културните събития на Столична община.

Реномираният форум за класическа музика, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, отново събира световни звезди и забележителни български изпълнители, които ще радват меломаните през пролетните месеци до края на май.

Програмата презентира богат жанров обхват от проекти с класическа музика от различни епохи, мултимедийни концерти, опера, етно музика, фадо и танцов фолклор.

Планираните събития продължават най-добрите традиции на фестивала, който за 20 години успя да си изгради солиден международен авторитет. Съорганизатор на форума е Министерство на културата на Република България.

Акцент в това издание е интеграл от два концерта с всички творби за пиано и оркестър от Фредерик Шопен в изпълнение на брилянтния български пианист Людмил Ангелов и Оркестъра на Класик ФМ радио. Двата концерта, които ще се състоят на 25 март и 15 април в зала „България“ с гостуващи диригенти Якуб Хренович и Пьотр Сулковски от Полша, са посветени на 210 години от рождението на Шопен.  

На 26 март в зала „България“ един от най-забележителните музиканти от нашето съвремие – Шломо Минц ще гостува на форума с оркестъра на Софийската филхармония. Той ще се представи като солист и диригент със стилна класическа програма от творби на Менделсон, Моцарт и Брамс. Именитият цигулар и педагог ще работи с млади български музиканти в майсторски клас, който ще се проведе в рамките на фестивала на 19 март в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Две мултимедийни събития от фестивалния афиш тази година ще зарадват почитателите на филмовата музика, като диригент и на двете програми е Максим Ешкенази. Солисти на 8 април в проекта „Кино и класика“ с Оркестъра на Класик ФМ радио са виртуозните български музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин. „Усмивката на Чарли Чаплин“ е заглавието на концерта на 27 май със Софийската филхармония, в който гостува забележителният американски цигулар с четири номинации за награда „Грами“ Филип Куинт.

„Неподправена музикална емоция, докосваща сърцето“ – така критиците определят изпълненията на мултинационалния ансамбъл Barcelona Gipsy balKan Orchestra, който идва у нас на 9 април в Sofia Live Club. Репертоарът на музикантите предлага уникален етно микс от традиционни каталунски, балкански, италиански и руски песни, фолклор от Близкия Изток, клезмер и джаз. Жанровото богатство в програмата на фестивала се допълва и от събитието на 12 май в зала „България“, когато за първи път на българска сцена ще гостува феноменалният Рикардо Рибейро от Португалия – един от най-добрите мъже изпълнители на фадо в света.

От няколко години фестивалът активно работи за младежката аудитория с представяне на дебютни изяви на млади музиканти и атрактивни събития за деца. През 2020 г. в програмата ще участват студенти от Националната музикална академия с дипломен спектакъл на комичната опера „Тайният брак“ от Доменико Чимароза. Събитието е на 28 април в залата на НМА с участието на Академичен симфоничен оркестър под диригентството на проф. д-р Ивайло Кринчев.

На 6 март в зала „България“ фестивалът кани най-малките слушатели на концерта „Моцарт и Бетовен“ с участието на солисти, хор и оркестър от НМУ „Любомир Пипков“ под диригентството на Жорж Димитров. Артистите от Музикалния театър Катерина Тупарова и Румен Григоров ще влязат в ролята на водещи, за да разкажат за живота и музиката на великите класици.

Традиционно за фестивала е и събитието за широка публика „Европа танцува“. На 20 май на сцената на столичното „Ларго“ ще танцуват детски състави от Националния дворец на децата, фолклорните ансамбли „Здравец“ и „Средец“, танцьори от Dance Academy и балетна школа „Маша Илиева“.

По повод 24 май ще бъдат връчени и традиционните отличия „Златно перо“, които се присъждат на изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти и художници за заслуги в областта на българската култура и изкуство.

Юбилейното XX издание на Европейския музикален фестивал се реализира в партньорство със Софийската филхармония, Полския институт, Посолството на Кралство Испания в София, Институт „Сервантес“,  Португалския културен и езиков център „Камоиш“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и НМУ „Любомир Пипков“ в София. 

ПРОГРАМА

6 март 2020, зала „България“, 11:00 ч. - отложен поради обявената грипна ваканция!

МОЦАРТ И БЕТОВЕН - концерт за деца

Младежка филхармония „София“

Младежка хорова капела към НМУ„Л. Пипков“, София

Диригент: Жорж Димитров

Водещи: Катерина Тупарова, Румен Григоров

В партньорство с НМУ „Л. Пипков“

 

19 март 2020, четвъртък, НМА, зала „Димитър Ненов“, 10:00 – 12:30

Майсторски клас по цигулка на Шломо Минц

 

25 март, сряда, зала „България“ 19:30 - официално откриване

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ СВИРИ ШОПЕН

интегрално изпълнение на всички творби за пиано и оркестър от Шопен

В партньорство с Полския институт в България

Оркестър на Класик ФМ радио

Солист: Людмил Ангелов, пиано

Диригент: Якуб Хренович (Полша)

Програма: Фр. Шопен: Вариации на тема La ci darem la mano оп.2; Краковяк оп.14, Концерт за пиано №2

 

26 март 2020, четвъртък, зала „България“ 19:00

КОНЦЕРТ НА ШЛОМО МИНЦ

Софийска филхармония

Солист и диригент: Шломо Минц, цигулка

Програма: Менделсон: Увертюра „Хебриди“

В. А. Моцарт: Концерт за цигулка и оркестър №5

Й. Брамс: Симфония №4

В партньорство със Софийската филхармония

 

8 април, сряда, зала „България“, 19:30

КИНО И КЛАСИКА – мултимедиен концерт

Оркестър на Класик ФМ радио

Солисти: Георги Черкин, пиано; Мила Георгиева, цигулка

Диригент: Максим Ешкенази

Автор на мултимедията: Иван Юруков

Програма: творби от К. Сен-Санс, Б. Бритън, П. И. Чайковски и музика от филмите Междузвездни войни, Хари Потър, Карибски пирати и др.

 

9 април 2020, четвъртък, Sofia Live Club, 20:00

BARCELONA GIPSY balKan ORCHESTRA (Испания)

Маргерита Абита, вокал (Италия/Испания)

Даниел Карбонел, кларинет (Испания)

Матиа Широса, акордеон (Италия)

Иван Ковачевич, контрабас (Сърбия)

Жулиен Шанал, китара (Франция)

Стелиос Тогиас, перкусии ( Гърция)

Пере Плана Туру, цигулка (Испания)

Със съдействието на Испанското посолство и Институт „Сервантес“

 

15 април 2020, сряда - зала „България“, 19:30 

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ СВИРИ ШОПЕН

втори концерт от интеграла с оркестрови творби на Фр. Шопен

В партньорство с Полския институт в България

Оркестър на Класик ФМ радио

Солист: Людмил Ангелов, пиано

Диригент: Пьотр Сулковски  (Полша)

Програма: Шопен - Фантазия върху полски теми; Анданте спианато и голям брилянтен полонез оп. 22; Концерт за пиано и оркестър №1

 

28 април 2020, зала НМА, 19:00

ТАЙНИЯТ БРАК, комична опера от Доменико Чимароза

Сценична постановка с участие на студенти от вокалния факултет на НМА и Академичен симфоничен оркестър

Диригент: проф. д-р Ивайло Кринчев

Режисьор: проф. д-р Виолета Горчева

В партньорство с НМА „Проф. П. Владигеров“

 

12 май 2020, зала „България“, 19:30

В партньорство с Португалския културен и езиков център „Камойнш“

Звездата на мъжкото фадо РИКАРДО РИБЕЙРО (Португалия)

 

20 май 2020, сряда,  „Ларгото“, 16:00

Церемония за връчване на наградите „ЗЛАТНО ПЕРО“

 

20 май 2020, сряда,  „Ларгото“, 18:30

ЕВРОПА ТАНЦУВА

С участие на Балетна школа „Маша Илиева“,

ДФА „Здравец“ и ФА „Средец“, състави от Националния дворец на децата, танцова компания Dance Academy

 

27 май 2020, зала „България“, 19:00 ч.  

УСМИВКАТА НА ЧАРЛИ ЧАПЛИН - мултимедиен концерт

Солист: Филип Куинт, цигулка (САЩ)

Софийска филхармония

Диригент: Максим Ешкенази

Музика от филми на Чарли Чаплин

Със специалното участие на Кийра Чаплин (внучка на Ч. Чаплин)

В партньорство със Софийската филхармония

***

Билети за събитията от фестивала са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com

През годините Европейският музикален фестивал нееднократно е излизал извън рамките на столицата и се е провеждал в различни български градове – Варна, Плевен, Пловдив, Русе. От тази година форумът се възобновява в града на тепетата с подкрепата на Община Пловдив.

***

Европейският музикален фестивал е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерство на културата на Република България.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 г. фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация. 

Моля почакайте...