-

Фестивал „(не)Възможното образование“ 2020

Може ли свободната игра да е фактор за успешно учене изследва фестивалът „(не)Възможното образование”. Той се провежда за трета година в София и за втора в още пет града в България.

„Светът инвестира в сателити, в полети до Марс, до Луната, до Уран, а не инвестира в състоянието на хората, в новородените човешки същества. Как можем да мислим за свят на мир, сътрудничество и благоденствие, щом не се отдава дължимото внимание на началото на живота!“, пита Вера Кордейро, лекар и основател на Saude Crinca Foundation във филма "Началото на живота". Именно този филм ще открие третото издание на фестивала „(не)Възможното образование” на 6 март от 18.30 часа в Чешкия център на ул. „Г.С. Раковски” 100.

Форумът за пореден път ще потърси начините, по които учат децата и какви ценности им предаваме по пътя на тяхното образование. Събитието е инициатива на Общност за демократично образование и се провежда с подкрепата на Фондация "Контакти без ограничения", Есенс център, Институт за прогресивно образование, Шарено училище, Учебница „9 музи“, Dnes.bg, Azcheta.com и София играе.

Четири прожекции, последвани от дискусии и пет работилници включва тазгодишното издание, което ще се проведе на 6,7, 12 и 14 март 2020 г. Поканени да се включат в събитията са учители, родители, психолози, директори на учебни заведения и всички заинтересовани от темата за образованието. За повечето събития има и осигурен детски кът. След откриването, фестивалните събития продължават в Есенс център на ул. „6-ти септември“ 37.

Фокусът в тазгодишната програма е поставен върху играта и значимата й роля в човешкото развитие, както и ученето сред природата - като комплексна, обогатяваща и цялостна среда с всички естествени предизвикателства и уроци, които предлага.

Началото на фестивала постави преди три години Общност за демократично образование, но постепенно идеята бе припозната и от много други организации и излезе извън границите на конкретната организация. Фестивалът е място за среща, вдъхновение и обмен на идеи между родители, учители и всички заинтересовани от образованието у нас и по света.

ФИЛМИ

Стартът на Фестивала ще бъде с прожекция на филма „Началото на живота“, който задълбочено проследява връзката между родител и дете в първите месеци и години от живота му и как тя повлиява върху цялостното му развитие. Продукцията извежда въпроси за ролята на майката и бащата в отглеждането на детето, за конфликтите в семейството и естествените механизми за учене, заложени от най-ранна възраст.

Филмовата програма продължава с "Научено в гората/Средата като училище", който изследва Еко училището в Мейпъл Ридж, Канада. Това е място, където учители, администратори, изследователи, родители и ученици работят заедно, за да изградят богата и различна екосистема, като с това предизвикват конвенционалните образователни модели. Едно необичайно пътуване в дебрите на образованието, както и всекидневен опит да победим инертността, нахлувайки в класната стая на природата. Прожекцията е на 7 март от 11:00 ч.

“Нова искрица надежда: историята на Унитиера”, последвана от дискусия ще бъде на 12 март от 18:30 ч. Филмът отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико, създаден през 2001 г. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

Последният филм тази година повдига въпроса „За правото да играеш”. Може да се гледа на 14 март от 11:00 ч. „Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си - а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

ЛЕКЦИИ И РАБОТИЛНИЦИ

Първата работилница от тазгодишната програма ще се състои на 7 март от 14:00 ч. „Великото навън” ще запознае гостите с философията на природните и горски училища и основните принципи, които следват в процеса на учене. Ще разберете какви умения и компетентности могат да бъдат развити в реална природна среда. Работилницата е предназначена за учители, възпитатели, обучители, родители, баби и дядовци, а водещи са Мариана Асенова и Владислав Дамянов, основатели на училище “Великото навън” в село Горна Бела речка.

В същия ден от 16:00 ч. ще узнаете повече за Проектно базирано учене и как то се прилага. Работилницата е насочена към учители и родители, а водещи са Грациела Щерева и Елизабет Иванова от Шарено училище.

За онези, които трудно се справят с математиката е следващата лекция и работилница „Помощ, детето ми мрази математика” с Мариела Станчева на 7 март от 18:00 ч. Тук водещата, математик и автор на „Наръчник на бунтаря за провялане на часа по математика” ще покаже различните пътища, по които да свържете изучаваното в традиционната програма по математика с интересите и забавленията на децата. Събитието е подходящо за родители и учители на ученици в прогимназиална и гимназиална възраст.

Следващата работилница е посветена на играта и какво носи тя на децата. Как те учат чрез нея, развиват се, мислят и съхраняват живеца за знание. "Картография на радостта" е преживелищна работилница, предвидена за 14 март от 13:30 ч. Ще изследвате измеренията на играта, ще очертаете нейните ползи за света на децата и възрастните.. Събитието е подходящо за родители, учители, артисти, социални работници и всички, които се вълнуват от играта и предизвикателството на работата с деца. Водещи са Петя Гиева и Мария Яйцарова, Кооперативна Академия.

Отново на 14 март от 16:00 ч. ще се проведе следващата работилница, която ще разясни повече за това как да потушите напрежението в конфликтна среда. Ще разберете повече за възстановителния подход, като средство за установяване на мирни отношения в училищната среда и общност. Специалисти ще предложат варианти за превантивно създаване на такава среда, в която конфликтите да възникват по-рядко и да се преодоляват по-ефективно, възстановявайки отношенията между членовете на групата. Работилницата е подходяща за всеки заинтересован от мирните отношения в класната стая, училището и общността. Водещ е Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики

От миналата година фестивалът „(не)Възможното образование” се провежда в още пет български града. Вече е готова програмата за Бургас и Варна, а съвсем скоро ще станат ясни и датите във Велико Търново, Стара Загора и Ямбол.

Подробна програма и начини за регистрация за участие в събитията на фестивала вижте тук: odo.bg.

Следете актуална информация за фестивала на 
https://www.facebook.com/Kinozaobrazovanie/ и на https://www.youtube.com/channel/UCG2lx8eeqB1BVHeojSvSKhQ  

За всички материали за фестивала се използва шрифтът ADYS – създаден специално за хора с дислексия.

Моля почакайте...