-

Мария Радоева и Густав Кун гостуват на Софийската филхармония

5.03.2020 1080X1080

На 5 март световнопризнатият диригент Густав Кун ще гостува на Софийската филхармония в концерт с музика на Вагнер и Рихард Щраус.

В програмата: Песенен цикъл "Везендонк" от Вагнер и "Тъй рече Заратустра" от Рихард Щраус.

Любовта на Вагнер към красивата Матилде Везендонк стои в основата на песенния цикъл с нейното име, който публиката ще чуе в изпълнение на мецосопраното Мария Радоева, развила таланта си в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет, Музикалния институт Веки-Тонели в Модена и Академия Киджана в Сиена. Мария Радоева се изявява на оперните сцени в Италия, Германия, Швейцария, Англия, Австрия и др. Стипендиант е на фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ. Лауреат е на конкурсите “Neue Stimmen”, “Cardiff Singer of the World” и „Interenational Tchaikovsky Competition“. С маестро Густав Кун я свързва дългогодишна съвместна работа. Под неговата палка тя пее в „Набуко” на Верди, „Семирамида” и „Eрмион” на Росини, и „Царят-пастир” на Моцарт. С него и с оркестъра на Арена ди Верона през 2019 г. Радоева открива филхармоничния сезон в оперния театър с песенния цикъл "Везендонк".

Австриецът Густав Кун е сред най-популярните диригенти на нашето време. Ученик на Ханс Сваровски, Бруно Мадерна и Херберт фон Караян в консерваториите във Виена и Залцбург, той има дипломи и по философия и психология. Кун работи с оркестри като Берлинската филхармония, Израелската филхармония, Лондонската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, оркестъра на Ла Скала, NHK, Виенската филхармония. Парижката филхармония и много други. Освен като диригент, той се изявява и като продуцент и режисьор на опери. Дълги години Кун ръководи  престижния музикален фестивал „Тиролски празници” в австрийския град Ерл.

В София маестро Кун ще представи и симфоничната поема "Тъй рече Заратустра" на Рихард Щраус. Базирана на едноимения труд на Ницше, който представя неговата идея за свръхчовека, поемата се радва на изключителна популярност не само сред почитателите на класическата музика. Произведението е сред любимите на Елвис Пресли, който използва встъпителната част в своите концерти. Фънк аранжимент на поемата печели Грами през 1974 г., "Тъй рече Заратустра" в изпълнение на Берлинската филхармония звучи и в култовата лента на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея”.

Билети за музикалното събитие са налични на касата на зала "България" и в Ивентим. 

Моля почакайте...