-

Изложба на д-р Гатев в галерия "Райко Алексиев"

image This is it show

ТОВА Е

ХУДОЖЕСТВЕН ПРОЕКТ ПО ПОВОД ЛИПСАТА НА УНИВЕРСАЛЕН МОДЕЛ

Д-Р ГАТЕВ 

25 февруари – 7 март 2020

СБХ – галерия „Райко Алексиев“

ул. „Раковски“ 125

Откриване: 25 февруари, вторник, 18:00 ч.

По време на изложбата залата ще бъде отворена само от 18:00 до 21:00 ч.

„Това е“ е съставен от няколко инсталации и анимирана фотография, които функционират заедно и подлагат на дебат теми в основата на взаимодействието между общество и изкуство.

В един етап от развитието на западната цивилизация изкуството попада от храма директно в палата. Така не само неговата тема, сюжет и поетика се променят, променя се модалността на възприятието и отношението. Още тогава и по този начин започва подмяната, тя неизбежно се превръща фактически в основен халт в хронологията на Запада. Това е вероятно и пробойната, която оставя Европа като културен проект овакантена, куха. Историческият процес на подмяната обрича тази цивилизация на липса на визия, на модел заради отсъствието на човека от нея. В европейската култура, в западното изкуство е пренаселено с образи и отражения, проекции, сенки и проявления, но го няма човека като носител на стойността, на духовното. Като негов център.

Проектът коментира подмяната на:

  • неставащото с неставащо,
  • кавалетното с просто вятърничавото,
  • студена с топла светлина,
  • духовното, стойността - подменена, святото - подменено,
  • изборът между едно и друго,
  • подменен с избор между едното и същото с опаковка, без алтернатива,
  • но и без от сетива да търси истинския избор, различното.

Измежду чакрите на глупеца в унеса на последните цикли на историята се завъртя либералното безгрижие. Освобождаването на съвестта, освобождаването от вина заеха основни роли като в терапевтична сесия на макрониво образите избавиха Европа от кошмарите й, едновременно с това от ролята й, от отговорност, от отчет.

Ето че отново поставяме въпрос извън приличното: Къде е изкуството? Какви визуални проблеми решава? Може ли всичко да е вярно и да я няма алтернативата, либералното „да=не“. Може ли да няма алтернатива на стойността, на верификацията…? Всичко („да=не“) може, минава.

Решава ли се през видимото нещо съществено?

Текст: Д-р Гатев / Й. Панчев

Моля почакайте...