-

130 години от рождението на Чудомир. Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека

chudomir

На 20 февруари 2020 г. от 17.00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека ще се състои официалното откриване на гостуващата изложба на Литературно-художествен музей „Чудомир“ - „Нашенци“ . Тя е част от последната изложба на Чудомир „Нашенци“, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му и съдържа 34 репродукции на Чудомировите акварели от общо 63 оригинални творби. Изложбата ще зарадва всички граждани и гости на столицата преди честването на 130-та годишнина от рождението на големия художник - карикатурист и писател през март т.г.

Столична библиотека ще представи на изложбата едни от най-ценните книги с творби на Чудомир, съхранявани във фондовете й – „ Не съм от тях: Весели разкази: кн.1" С.,1935, „Нашенци: Весели разкази и драскулки" С.,1939, "Aламинут: Весели разкази" С., 1940 , както и по-нови редки издания и албуми на емблематичния творец.

Изложбата ще бъде открита от Борис Кърчев, председател на Управителния съвет на Фондация „Чудомир" и депутат в 44-то Народно събрание и проф. Михаил Неделчев- литературен историк, критик и културолог .

Изложбата може да бъде разгледана от 20 до 29 февруари 2020 г. от 9.30 ч. до 17.00 ч.

Моля почакайте...