-

„Градски икони” - изложба на Мартина Рьотлингова и Матуш Матятко в галерия „Аросита”

E-pokana

„Градски икони”

Изложба на Мартина Рьотлингова и Матуш  Матятко

19.02. – 02. 03.2020 г.

Откриване: 19 февруари, 18,30 ч.

Галерия „Аросита”, ул. Врабча 12б

Съвременното и най-ново изкуство непрекъснато разширява своите граници и изразни средства. Постоянно развиващите се технологии създават безкрайни възможности за интерпретации. Заливат ни всевъзможни образи - обекти, инсталации, видео арт, пърформанси, 3 и 4D, тиражирани изображения, някои от които ни карат да си зададем въпроса това изкуство ли е ? Съществува ли някаква дефиниция, определяща го като такова  и каква е тя...

В такъв динамично глобализиращ се културен контекст живописта и графиката като че ли получават тласък, биват реабилитирани. Класическият метод на живописване върху платно с четка, рисунката с молив, магически докоснати от ръката на художника, придобиват  още по-висока стойност за зрителя.

Живописта и графиката са предпочитани изобразителни медии за младия творчески тандем Мартина Рьотлингова и Матуш Матятко в предстоящата им изложба в галерия "Аросита". Техните  „Градски икони” ще могат да бъдат видени на ул. Врабча 12б от 19 февруари до 2 март. Повечето произведения са създадени от словашките художници по време на едномесечния им творчески престой в София, която завърши с представянето им в Посолството на Словакия в края на януари (2020 г.).

Мартина и Матуш се вълнуват не толкова от културното и историческо наследство на София, колкото от пулсиращият живот на града, съвременната архитектура, бездомните животни, актуалните социални и обществени проблеми.

Авторите се концентрират върху едни и същи обекти  и близка цветова гама, за да свържат визуално изображенията, разработвайки ги по респективен, отговарящ на личния им изобразителен език метод. Резултатът е една творческа дихотомия - работите им силно контрастират по между си и същевременно взаимно се допълват.

Материята, която пресъздава Мартина Рьотлингова често е имитирана до съвършенство, техниката напълно овладяна  до степен наподобяваща реализма и хиперреализма. Този подход обаче не е самоцелен, чрез него Мартина  акцентира предмета на изображение и неговата смислова натовареност. Контрапункт на отчетливите, детайлно разработени „Свети ръце” са урбанистичните пейзажи без фиксирани контури, замъглени, „ретуширани” образи . Този, подобен на филтър ефект, създава асоциации с градския смог - един от наболелите проблеми на столицата ни – замърсеният въздух. Темата за екологията е обект на интерес за  художничката и присъства и в други произведения, представени в изложбата. Чрез изкуството си тя визуализира глобални проблеми – прекомерната консумацията и свръхпроизводството, излишъка на  отпадъци, изкуствения модел за красота, налаган от социалните мрежи и медиите, в който губим идентичността си...

На фона на меката приглушеност и относителна статичност в платната  и рисунките на Мартина Рьотлингова  натрапчиво  се открояват символните препратки и образи в графична стилистика и интензивни, равни тонове на Матуш Матятко. Неговият изобразителен език е силно стилизиран, основните  елементи, изграждащи образа са яркият, наситен цвят и линията. Удебелена и наклонена или извита в различна посока, подчиняваща се на формата, тази линия динамизира изображението, съдава вътрешно движение и напрежение.

Дръзкото съчетаване на религиозни и исторически символи с мотиви, характерни за субкултурата, сакрализирането на анимационни герои чрез атрибути на светци провокират съзнанието. Апокрифни и неканонични, те са трансформирани от автора във визуални анекдоти. Матятко е привлечен от мита, култа около политически и светски идоли, популярни личности в масовата култура, които често иронизира, без да опошлява, намигвайки с хумор към зрителя, предизвиквайки усмивка.

Млади, но вече формирани като артисти, Мартина и Матуш са изградили свой личен стил. Работите им впечатляват с професионализма и ясно заявената си позиция, освободена от всякакви предразсъдъци и претенции за оригиналност. Всеки от тях е успял да намери своето място в света на противоречивото и еклектично съвременно изкуство .

Матуш Матятко и Мартина Ротлингова са наложили индивидуалния си стил и са разпознаваеми на словашката художествена сцена. Професионалните им изяви (обаче) не се изчерпват само на родна територия. Мартина е реализирала самостоятелни и общи изложби освен в Словакия, и в Париж - Франция,  Богота - Колумбия, Зноймо и Прага - Чехия, Бари - Италия, Щвейцария, а вече и в България. Освен в областта на класическата живопис и графика тя работи с фотографии, инсталации и обекти. Мартина Рьотлингова завършва живопис в Академията за изкуствата в Банска Бистрица, специализира живопис и графика в Академията за изящни изкуства в Лече, Италия. Финалист е на конкурса „Живопис на годината“ и на „VI Биенале на свободните изобразителни изкуства“, организирано от Словашкия художествен съюз.

Матуш Матятко завършва графика и илюстрация в Академията за изящни изкуства, Братислава. Специализира в Академията за изкуства, архитектура и дизайн в Прага. Успешно се реализира в сферата на графиката, (широко форматна графика), графичния дизайн, илюстрацията, живописта, скулптурата. Няколко пъти печели награди за илюстрация „Най-добра книга” на Словакия. Осъществява близо 20 самостоятелни изложби в Словакия, Чехия, Индонезия, участва в множество общи изложби в Словакия, Унгария,Швейцария, Англия, Китай, Япония.

Необременени от градския шум на ежедневието, Мартина и Матуш представят един нов, непознат за нас прочит на заобикалящата ни действителност. Тренираното им художествено око улавя и претворява това, което ние пропускаме в забързания си ход.

Текст: Ани Венкова

Моля почакайте...