-

Програма на Софийската опера и балет за февруари 2020

31518022_1007749222713483_711986785442618226_n

https://www.facebook.com/SofiaNationalOpera/ 

https://www.operasofia.bg/ 

На 4 февруари 2020 г. от 19:00 часа баритонът Владимир Стоянов, носител на престижната награда „Рицар на Верди“, която се дава от „Клуба на 27-те“ в Италия, гостува в шедьовъра на Верди „Риголето“. Постановката ще може да видите и на 26 февруари, гостуват Йонут Паску в ролята на Риголето и Паоло Лардизоне в ролята на Херцога.  Гост-диригент – Лучано ди Мартино.

На 14 февруари от 19:00 ч. ще се състои премиерата на мюзикъла „Шрек“ от Дейвид Линдзи – Абер и Джанин Тезори. „Шрек“ ще се играе на 15 февруари от 11:00 ч. и от 19:00 ч., на 16 февруари от 11:00 ч. и от 19:00 ч. и на 18 февруари от 19:00 ч.  Мюзикълът „Шрек“ е по анимационния филм на Dreamworks и книгата на Уилям Стайг; либрето и стихове: Дейвид Линдзи-Абер; музика: Джанин Тезори.

На 21 февруари от 19:00 ч. публиката ще може да се срещне отново с таланта на гостуващата оперна прима Мария Гулегина в постановката „Турандот“ от Джакомо Пучини.

Балетът също е представен в репертоара на Операта с шедьоврите „Кармен – Сюита“ от Бизе-Шчедрин и „Пахита“ от Минкус.

„Корсар“ от Адолф Адам ще се играе на 20 и  22 февруари от 16.00 ч.  Дебют на американеца Джон Абенанти, който се превръща в един от новите любимци на публиката. Участват премиер-солистите Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, Катерина Петрова, Цецо Иванов и др.

Балетът, който събира много бисове с появата си на сцената е „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис. Той ще бъде представен на 23 февруари от 19:00 ч. Участват: Росен Канев, Емил Йорданов, Катерина Петрова, Трифон Митев, Марина Маринова. Хореографията, режисурата и либрето е на Лорка Масине по романа на Никос Казандзакис. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и се играе при препълнени салони.

По идея на Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, от 1997 г. за първи път в България, в оперния и балетен театър започнаха представления за деца – на възраст от 0 до 3 години – така наречените „Концерти за бебоци“. Те са винаги препълнени и са на 1, 2, 7, 8, 9, 14, 21, 22, 23, 28 и 29 февруари от 11 ч. На тях най-малките зрители за първи път пристъпват прага на Операта и с голям интерес се забавляват през цялото представление, пеят, играят, докосват се до инструментите и до артистите, започват да сричат стихове от песнички.

Не отстъпват по интерес и занимателност и представленията за по-големите деца – от 3 до 12 години. През месец февруари това са следните спектакли:

На 1 февруари от 11 :00 ч. на Малка сцена е музикалната приказка „Червената шапчица“ от Александър Владигеров. Текстът на песните е от поета Иван Теофилов, а режисурата е на Юлия Кръстева. Художник е Павлина Коцева, а хореографията е на Вероника Ценкова.

Семейната опера „Аполон и Хиацинт“ от Моцарт, написана от него, когато е бил 11-годишен, ще бъде представена на 2 февруари и на 23 февруари от 11:00 ч. на Малка сцена. Спектакълът е подходящ за деца над 6 години. Приказно-митологичен сюжет, в който бог Аполон и останалите персонажи разказват една красива история за любов и приятелство.

На 6 февруари от 10:00 ч., на 8  февруари  от 16:00 ч. и на 20  февруари от 10:00 ч. ще бъде представен на Малка сцена спектакъла „Веселите малчугани“. Представлението ще отвори завесата за приказните сюжети, разиграни с музиката на Моцарт, Хумпердинк, Шуберт, Менделсон, Вебер, Росини, Чайковски, Добри Христов, Мария Момирова.

„Трите прасенца“ са на 7 (10:00 ч.), 8 (11:00 ч.) и 28 февруари от 10:00 ч. – на Малка сцена. Музиката е на известния композитор Александър Райчев - син. Спектакълът създава весело настроение и носи много поуки чрез историята на Пуф, Паф и Пиф. В тази музикална история прасенцата са артисти, които пеят, играят, танцуват и свирят в първата част, а във втората започват перипетиите им след срещата с вълка, който накрая получава своя урок.

„История с патоци, Мечо и Лиса“ с музика от Георги Костов е на 9 февруари от 11:00 ч. на Малка сцена. Режисьор е Юлия Кръстева. Една приказка, в която децата ще могат да научат повече за приятелството в гората и за приключенията на любознателния Мечо, който иска да знае всичко за света около него.

„Пеещите пътни знаци“ е представление на 14 февруари от 10:00 ч. и на 15 февруари от 16:00 ч. на Малка сцена. То е на детски музикален театър „СветЮлка“ при Народно читалище „д-р Петър Берон 1926 г.“  Образователен спектакъл. Спектакълът е с образователна цел. Чрез музиката и театралното действие децата се запознават със значението на пешеходната пътека, светофара, ролята на регулировчика и по-важните видове пътни знаци.

„Рейнско злато“ за деца е на 21 февруари от 10:00 ч. на Малка сцена. Това е специална адаптация за малката  публика на първата част от тетралогията на Рихард Вагнер -  „Пръстенът на нибелунга". Под формата на приказка главните герои разкриват своите истини за борбата между доброто и злото, за силата и влиянието на човешките страсти - властолюбие, алчност, завист и любов, приказка - метафора на човешката същност.

Децата ще могат да се доближат до свой любим герой чрез спектакъла по музика на Андрей Дреников „Мечо Пух“ на 22 февруари от 11:00 ч. на Малка сцена. Стиховете са на Юлия Кръстева, Нина Сивинова, Андрей Дреников. Детски спектакъл с много настроение и усмивки, забавни приключения на Мечо Пух и неговите приятели – Зайо, Прасчо, Кенга, Ру, Бухалът, Йори, горски животинчета и приказни цветя.

Децата ще се срещнат с гениалния Моцарт и на представлението „Вълшебната флейта“ на 29 февруари от 11:00 ч. на Малка сцена. Сблъсъкът на добрите и зли сили, приятелството и любовта са в основата на спектакъла, от който струи много радост, светлина и оптимизъм.

Билетите са в продажба на касата на Софийската опера и балет на ул.” Врабча” 1, както и на касите на Easy Pay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg.

Моля почакайте...