-

Премиера на „Цигулар на покрива” на сцената на Музикалния театър

Untitled-1

На 24, 25, 26 и 31 януари е премиерата на втората постановка у нас на хитовия бродуейски мюзикъл „Цигулар на покрива”. За първи път той е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 г.

Постановката на мюзикъла е на театралния режисьор Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е поверена на Мирослав Табачки (Сърбия), автор на сценографията на „Фантомът на операта” в Музикалния театър. Художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия), която е завършила костюмография в Италия. Отскоро тя е и солист в трупата на театъра и ще изпълнява една от ролите в спектакъла. Диригент-постановчик е Юли Дамянов. Хореографията е поверена на Анна Пампулова (гост). Участват солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър.

ЗА МЮЗИКЪЛА „ЦИГУЛАР НА ПОКРИВА”

В историята на американския музикален театър творческият тандем Джери Бок - Шелдън Харник остава благодарение на този свой шедьовър. Премиерата на „Цигулар на покрива” на Бродуей е на 22 септември 1964 година. Постановката се играе до 12 юли 1972 година – цели осем години и девет месеца. Изиграни са над три хиляди представления. Така на Бродуей е поставен първият рекорд за най-продължително игран мюзикъл. През 1965 година „Цигулар на покрива” спечелва девет награди „Тони”. Пет години по-късно е представен и пред лондонската публика, където са изиграни над 2000 спектакъла.

Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на едно отиващо си вече общество или да разреши на дъщерите си да послушат сърцето си, повече от 50 години след премиерата си, продължава да трогва зрителите по целия свят. Това е историята на малкия човек, устоял на всички семейни и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. В моментите на големи изпитания не загубва вярата си в Бог, а кротко и с ирония към себе си го укорява за бедите, които му е изпратил.  

Песента на Тевие, който моли Бог да му даде малко богатство, за да се почувства и той поне за малко спокоен и щастлив човек - „Ех, да бях богат мъж” (If I Were a Rich Man) - е станала емблематична за „Цигулар на покрива” и отдавна има свой сценичен живот извън мюзикъла.

Билети се продават на сайта и на касата на Музикалния театър "Стефан Македонски": 02/943 19 79

Моля почакайте...