-

Изложба „Трансформации“ на Ивайло Попов

plakat

ТРАНСФОРМАЦИИ

ИЗЛОЖБА НА ИВАЙЛО ПОПОВ 

23 януари – 21 февруари 2020 г.

Галерия „Райко Алексиев“ – СБХ

Откриване: 23 януари, 18:00 ч.

Творчеството на Ивайло Попов е в традицията на класическия колаж-асамблаж от времето на 60-те години, попарта и концептуалното изкуство. Като абстрактна образност неговите изображения се базират на живописта, но я разглеждат като разширено понятие.

През 1990 г. Ивайло Попов се утвърждава като художник първоначално с цикли „чувалено-шаечни” колажи, по-късно с изразителни асамблажи от метални отпадъци – ръждясали тенекии и всякакви метални отломки (извадени от него от река Струма, която тече на няколко метра от ателието му). Към тях той често сгурия, пръст, стърготини и т.н.

Ивайло Попов завършва живопис в Художествената академия през 1970 г. при професорите Панайот Панайотов и Игнат Игнатов. От 1972 г. преподава "Живопис, съвременно изкуство и композиция" в Педагогическия колеж в Дупница, а през 1986 г. завършва специализация в Художествената академия в Санкт Петербург - Русия. От 1993 г. е хоноруван преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. През 1999 г. става доцент по живопис. Като председател на Сдружение на художниците в Дупница той е основният инициатор за провеждането на първия за града професионален пленер.

Участва в множество групови и самостоятелни изложби в страната и в чужбина; кураторски проекти за съвременно изкуство, акции и пленери в Париж, София, Дупница и др. Носител е на многобройни награди за живопис.

Моля почакайте...