-

13 януари - Празник на българското кино

105-BG-Kino-70х100-Programa

От 2005 г. българската филмова общност чества своя професионален празник на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”.

През 2014 г. София получи престижната титла Творчески град на киното на ЮНЕСКО, а през 2015 г. бяха направени конкретни стъпки за подкрепа на българското кино – беше създадена Филмова комисия със задача експертно да подпомага провеждането на общинската политика за подкрепа на киното и кинопроизводството във връзка с титлата, както и да провежда процедури за логистична подкрепа при заснемане на филми. Бяха направени изменения и допълнения в нормативна уредба на Столична община, касаещи облекчения за филмовите продуценти при заснемане на филми на територията на Столична община. От 2015 г. до 2019 г. от това са се възползвали 32 филмови продукции.

През 2017 г. беше приета Стратегия за развитие на София - творчески град на киното 2017-2027. Визията е утвърждаването на града като водещ център на филмовата индустрия в Европа.

В изпълнение на Стратегията за развитие на културата в София 2013-2023 г. и целите за  разкриване и използване потенциала на изкуствата, културните и творческите индустрии, Столична подкрепи кампаниите на филмите „Вездесъщият” на режисьора Илиян Джевелеков (през 2018 г.) и „АГА” на режисьора Милко Лазаров (през 2019 г.) в рамките на състезанието за чуждоезичен филм за награда ОСКАР.

Столична община подкрепя киното и като финансира проекти по Столична програма „Култура”, като до 2019 г. са финансирани 82 проекта на обща стойност 1 686 082 лв. Част от Календара на културните събития на столицата са престижни кино фестивали - Международен филмов фестивал „София Филм Фест” и „София Мийтингс”, „Киномания”, „София Индипендънт Филм Фестивал”, IN THE PALACE International Short Film Festival, „Блок Кино”, „Срещи на младото европейско кино”.

Моля почакайте...