-

Изложба на международното жури на IX триенале на сценичния плакат в театър “Азарян”

Agnieszka_Ziemiszewska_Poland

Освен във фоайетата на НДК, деветото Международно триенале на сценичния плакат се простира и във фоайето на театър “Азарян”. Там е разположена една от най-интересните изложби, част от триеналето – тази на международното жури на тазгодишното издание. Тя може да се види всяка вечер преди редовните представления от програмата на театър “Азарян”, както и целодневно в Нощта на театрите – 16 ноември. Тогава театър “Азарян” се включва в инициативата със спектаклите  „Островът на съкровищата” от 16:30 ч. и с документалния спектакъл „Апарт” на сцена Backstage от 20:00 ч. театралната сцена в НДК ще се включи в Нощта на театрите.

Членовете на журито от триеналето, които тази година определиха наградените участници и чиито творби могат да се видят в театър “Азарян”, са: Лекс Древински (Германия), Радован Йенко (Словения), Агнешка Жемишевска (Полша), Божидар Йонов (България) и творби на Божидар Икономов (1943-2016).  Всички те са разпознаваеми автори с неповторими творчески почерци. Артистичните им и житейски пътища олицетворяват по удивителен начин съчетанието между различните стилове и културни традиции.

Проф. Лекс Древински, освен с приз от триеналето в София, е може би най-награждаваният европейски плакатист, роден и завършил в Полша и свързал блестящата си кариера на художник с Германия. Плакатите на проф. Радован Йенко за Малкия театрален фестивал в Дубровник са отличени с голямата награда на предходното триенале и са пример за пъстър и изтънчен микс от образи и послания с полско влияние (авторът е възпитаник на великия Томашевски). Агнешка Жемишевска е представител на новата вълна плакатисти, преподавател, куратор, изследовател и блогър с активно присъствие в актуалните процеси на рекламния и графичен дизайн.

Плакатите на Божидар Икономов и проф. Йонов са високо оценени не само на национално, но и на международно ниво. А темата на тазгодишното издание на триеналето – Арт фестивали, присъства често в творчеството на Икономов.

Плакатите от деветото Междурнародно триенале на сценичния плакат могат да се видят до 24 ноември от 11:00 до 18:00 ч. във фоайетата на НДК. Входът за посетители е свободен.

 

Моля почакайте...