-

Кино за незрящи в Дома на киното

Event_VisuallyImpaired

В навечерието на Международния ден на слепите хора, Арт Фест и Домът на киното представят филма „ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА СЕВЕР“ на режисьора Реми Шайе. Специалната прожекция е на 12 ноември (вторник) от 13.30 часа в залата на Дома на киното и се провежда съвместно с Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение, която изпълнява проект по „Равни шансове“.

Международният ден на слепите хора, обявен от ООН през 1946 г. , се отбелязва на 13 ноември - рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, основоположник на обучението на хора със зрителни увреждания и основател на първия в света интернат за слепи хора в Париж през 1784 г.

Филмът е специално адаптиран за хора със зрителни увреждания и е поредното заглавие от проекта „Кино за незрящи“. Тази инициатива се реализира в рамките на София Филм Фест, но желанието на организаторите е прожекциите за незряща публика да се провеждат целогодишно в Дома на киното.  

Филмът разказва за Саша, едно аристократично момиче, което живее в Русия в края на XIX век, мечтае за Великия Север и страда за съдбата на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция към Северния полюс. Олукин е предал страстта към изследователската дейност на Саша, но родителите ѝ, които не одобряват това, вече са уредили брак за дъщеря си. Саша се бунтува срещу съдбата, бяга от дома си и решава да се присъедини към Олукин... по дългия път на Север.

Филмът е озвучен на български, като адаптираният текст ще бъде четен на живо в залата от актрисата Диа Мантова.

Прожекцията е отворена за всички зрители, което отново ще предизвика силна емоционална връзка между „зрящи и незрящи – един до друг в залата.“

Кучета водачи са добре дошли в Дома на киното.

Билетите за двете прожекции са на преференциална цена от 5 лева.

За придружители – вход СВОБОДЕН!

Моля почакайте...