-

Галерия "Сезони" представя изложбата "40 години Знаме на мира"

banner-galleryseasons-ddfv

През август 2019 г. се навършват 40 години от провеждането на първата международна детска асамблея „Знаме на мира”. По този повод галерия "Сезони" представя изложба от детски рисунки и фотографии от фонда на асамблеята. Тя ще бъде открита на 12 ноември от 17.30 ч. в галерията на на ул. "Кракра" 2a.

Международното движение „Знаме на мира” води началото си от 1979 година, когато в София се провежда среща на деца от цял свят. Асамблеята е призната за една от най-крупните инициативи свързани с обявената от ООН международна година на детето.

Патрон на Асамблеята е Амаду Мхтар-М´Лоу – Генерален директор на ЮНЕСКО.

Организацията и ръководството на Асамблеята е реализирано от международен инициативен и организационен комитет, в който се включват видни обществени и културни дейци от цял свят и е оглавен от Людмила Живкова.

Първата международна детска асамблея събира на среща в България 2500 деца от 77 страни.

В Народното събрание се провежда и Първият световен детски парламент, на който е прието „Писмо-обръщение” на децата участници до децата от целия свят. На ХХХIV сесия на Общото събрание на ООН, „Писмото-обръщение” е разпространено като официален документ.

По време на Асамблеята е открит монумент „Знаме на мира”, на който са поставени камбани, подарени от децата от различните държави участнички.

До 1989 г. в София се провеждат четири международни детски асамблеи „Знаме на мира” и четири срещи на деца. В тях общо вземат участие 3900 деца от 138 държави и 1400 деца от България.

Моля почакайте...