-

Международен музикален фестивал „Камералия“

poster_cameralia_2019 октомври 

Тази есен София ще е домакин на първото издание на Международния музикален фестивал „Камералия“, финансиран по Програма „Култура“ на Столична община.

В рамките на фестивала ще се състоят три концерта - на 10, 19 и 27 октомври 2019 г. -  в партньорство с Посолството на Аржентина, Института Сервантес, Полския институт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Софийска градска художествена галерия.

На две ключови локации в София – Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Софийската градска художествена галерия – меломаните ще могат да се насладят на изключителни концерти, представящи една оригинална палитра от стилове и нова концепция за камерната музика. Тя се базира на представянето на музиканти от различни държави, събрани от една обща страст – съвместното музициране и изживяване на музиката, в нейните различни жанрове: танго, фламенко, джаз, етно музика и не на последно място, класическа музика, която е в основата на формирането и професионалното развитие на гостуващите артисти.

Откриването на фестивала ще е дебютът в София на ансамбъла „5/4 Tango“, който преди месец изправи на крака публиката на „Аполония“ в Созопол. Този нов квинтет, специализиран в изпълнението на музиката на Астор Пиацола, е създаден от световноизвестния български пианист Людмил Ангелов и освен него, в състава са още изключителните музиканти Матиас Гонсалес, бандонеон (Аржентина), Йован Босавлевич, цигулка (Сърбия), Цветан Недялков, китара и Маргарита Калчева, контрабас.

На втория концерт от фестивала публиката ще има възможност да се наслади на своеобразна комбинация на фламенко с класически музикални инструменти – пиано и цигулка – в една оригинална концепция на Росарио Монтоя, пиано, Самуел Кортес, цигулка и Мануел Сарсана, вокал, която е в основата на техния последен албум “Pasión por ti”, представен с огромен успех наскоро в Мадрид.  

Закриването на фестивала ще представи джазов концерт на световноизвестния струнен квартет АТОМ от Полша, който е единствен по рода си в света струнен квартет, свирещ ексклузивно джаз.

Пълната програма на фестивала може да видите на http://www.cameralia.com/ 

Международният музикален фестивал „Камералия“ се организира от фондация „Пиано Екстраваганца“ с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община. Наред с подготвянето на фестивалната програма, една от важните цели на фондацията е и възстановяване на световното музикално наследство, посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение. Освен артистичен директор на фестивала „Камералия“, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието.                                 

Моля почакайте...