-

Панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино стартира в Деня на София

На празника на столицата, 17 септември – деня на Вяра, Надежда, Любов и майка им София, стартира проектът „Особен поглед“ – панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино – поредица от прожекции, придружени с дискусии, на филми на български режисьорки. Ще бъдат показани творби на авторки от всички генерации – от пионерките в родното игрално кино до млади режисьорки, направили наскоро своя дебют.

Събитието ще се проведе в кино „G8 Cinema“, където в рамките на една седмица гражданите и гостите на столицата ще имат възможността да изгледат общо 14 филма. Планираните прожекции са по две на ден – от 17:30 и от 19:30 часа. Първият ден от програмата ще зарадва зрителите с две родни класики, част от топ 100 на най-любимите български кино заглавия. Панорамата се открива с култовия филм на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков „Лавина“, който е единственият български филм създаден в стила “филм катастрофа“, изключително популярен и модерен за времето и в световен мащаб стил. У нас филмът е бил забранен за реализация в продължение на почти десетилетие. Като втори филм от програмата ще бъде показан сатиричният шедьовър на Бинка Желязкова „Привързаният балон“, в миналото също забраняван за показ в продължение на десетилетия.

Следващите дни от програмата ще предложат филми, както от вече утвърдени, така и от съвсем млади режисьорки, получили признание и престижни награди у нас и в чужбина. Панорамата ще закрие филмът „Жалейка“ – дипломна работа на българката Елица Петрова, завършила Академията за филмово изкуство и телевизия в Берлин. Филмът е отличен със Специален диплом на фестивала Берлинале 2016 година.

Пълната програма вижте ТУК

***

„Особен поглед“ – панорама на филми на жени режисьорки се реализира от Продуцентска къща АДЕЛА МЕДИЯ.

Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

Входът за всички прожекции е свободен.

Моля почакайте...