-

Премиера на 5-серийния документален филм "Съ нами Богъ"

DEUS NOBISCUM_PART_1_ENGL.mp4.00_41_10_01.Still027

Кинолентата е никога неразказваната история на Третото Българско царство

Премиерата на 5-серийния документален филм "Съ нами Богъ" ще бъде на 16 септември от 19.00 ч. в Дома на киното в София. Входът е свободен.

Ще бъдат излъчени и петте серии /х 44 мин./ с антракт и коктейл за публиката. Той е съвместен проект между Продуцентска къща "Файв Стар Медиа Груп" и Столична община. Сред другите партньори са световни институции като дворците Шьонбрун, Версай, Ермитажа, Петерхоф, базиликата „Свети Франциск“ в Асизи и манастирите в Атон, „Комбург“ в Кобург, както и много други. Сериалът е заснет в 13 държави и 36 града из цяла Европа. Сниман е с кинокамера.

Това е разказ за значението на новоосвободеното Българското царство през онези бурни години. Това е скъсаната страничка от общата ни европейска история, която не бе позволено на България да разкаже, обяснява режисьорът Степан Поляков, който е и сценарист. Сериите може да се гледат и поотделно без да се губи сюжетната линия. Всяка серия има и собствено заглавие – Третата държава. Възкресение на Изток; Любимото дете на Европа, Князът на Обречените; Царят. Императорите. Рим – Бдението; Баща срещу син, Син срещу баща. Държавата; Два пъти кръщаван. Два пъти погребван – Монархът.

Историята започва още от основаваенто на Първата българска държава, минава през Второто царство, падането под Османско владичество, съхраняването на духовността в Атон и бурните събития между 1878 до 1947 година. Основните фигури са на тримата монарси – княз Александър Батенберг, цар Фердинанд Първи, синът му – цар Борис Трети, техните княгини, князе.... Трима владетели, от които никой няма да живее щастливо. За първи път европейската история е разказана през влиянието на България по това време. Фактите са подкрепени и от никога непоказвани изключително интересни документални видеокадри и снимки.

Автор на музиката и аранжиментите е композиторът на столетието и основател на легендарната Диана Експрес – Митко Щерев. "Може би най-голямото предизвикателство за мен беше да сътворя музиката за този филм, независимо, че съм написал музиката на над 35 игрални филма и 5 сериала, казва той. Тук трябваше да работя в областта на класическата музика, и то в стиловете готика и предкласика", разказва композиторът на „Адаптация“. Във филма има над 30 музикални теми от различни епохи. Текстът на финалната песен „Свят“ е на поета Александър Петров /“Нашият град“, „Бъди, какъвто си“, „Оставаме“.../

Във сериала участва и цар Симеон Втори. Той е първият коронован монарх в света, който играе сам себе си. Той е пряк потомък на "Краля Слънце" Луи Четиринайсети, на последния френски крал от Бурбоните Луи Филип и е първи братовчед на английската кралица Елизабет II, към която неформално се обръща с "братовчедката Бети".

Въпреки сериозната подкрепа към продукцията от институции като Министерство на отбраната, Министерството на външните работи, общините Русе, Плевен, Пловдив, БНР и много други, тя е напълно независим и частен проект. Снимките започват още в края на 2015 година в двореца "Врана" и продължават до октомври 2018 година.

Режисьор и сценарист: Степан Поляков
Главен оператор: Момчил Александров
Музика и аранжимент: Митко Щерев
Режисьор по монтажа: Цветелина Василева-Лямова
Изпълнителни продуценти: Георги Андреев, Вивиан Бояджиева
Директор продукция: Юлия Николова
Продуценти: Степан Поляков, Момчил Александров
Диктори на български: Веселин Калановски, Георги Георгиев-
Гого

Продължителност: 5X44 мин.
FULL HD
Езици: български, английски

Моля почакайте...