-

Изложба „Думи, образи, места” по случай 140 години от обявяването на София за столица на България

140_SGHG_POKANA_WEB

Изложба „Думи, образи, места”

140 години от обявяването на София за столица

Софийска градска художествена галерия

13 септември 2019 г. – 16 февруари 2020 г.

Откриване: 12 септември, четвъртък, 18.00 часа 

Сердика, Средец, София… за времето на своето съществуване градът има различни имена и минава през различни периоди в развитието си. За 140 години - откакто София е обявена за столица - градът се превръща от малко населено място с улици „до колене в кал“ в значим и динамичен град със свое лице, дух и култура.

Изложбата проследява живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници. Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и др.

Чрез образите на емблематични сгради и места върху картини и картички, чрез описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци, разказваме истории. Отминалото, вълнуващо време след Освобождението, културният разцвет между двете световни войни, историческите събития около 1944 г., противоречивото социалистическо минало и вълненията на съвременните автори са само част от темите в изложбата.

В експозицията участват произведения от РИМ-София, Национална галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен. 

Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на Христо Алексиев, „Изгубената България“ и BulFoto.

В изложбата са подготвени десет тактилни 3D картини за хора с увредено зрение. В партньорство с Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и Столична община. Изготвени са следните картини: Петър Вълчев "Площад Александър I”, Румен Гашаров "Час пик", Иван Кирков "Градът", Мариана Маринова "Синя вечер в София", Иван Гецов "Църквата “Св. Неделя”, Никола Тузсузов "Народната банка – София", Вера Недкова "Бояна", Надежда Кутева "Лято", Антон Митов "Пазар в София".

Изложбата е съпътствана от албум, посветен на столицата, ще бъдат прожектирани документални филми за София; ще се организират представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините;  предвидени са и още много други музикални и културни събития. Проектът е осъществен от екипа на СГХГ, графичен и пространствен дизайн - Венелин Шурелов.

Изложбата се осъществява с партньорството на Министерство на културата, Столична община, Аурубис, Уника, БТА, БНТ, БНР.

Моля почакайте...