-

Галерия „Сезони” представя живописта на Стоян Филипов - Fil

plakat_2

ЖИВОПИСТА НА СТОЯН ФИЛИПОВ- FIL

ИЗБРАНО ОТ АКАДЕМИК СВЕТЛИН РУСЕВ

03.09 – 18.09.2019

ОТКРИВАНЕ: на 3 септември от 18:30 ч.

ГАЛЕРИЯ „СЕЗОНИ”

Настоящата изложба в „Сезони“ е експозиция с изцяло нови платна на автора, подбрани специално за пространството на именитата столична галерия от академик Светлин Русев. Показват се за първи път пред публика, с изключение на няколко платна. В картините на FIL няма разказ, има състояния и настроения, живописни търсения чрез портрети, композиции, натюрморти и пейзажи. Авторът изгражда и постига нов пластичен език, търси и намира нови посоки като внушения, техники и колорит. Живописната техника, която избира, както и стила на рисуване, са резултати от самостоятелни, задълбочени търсения, в които няма поставени рамки.

Картини на автора са притежание на частни  колекции  в САЩ - Атланта, Чарлстън, Мъртъл Бийч, Южна Каролина, Канада, Германия, България и др.

В настоящата експозиция, почти всички творби са избрани от академик Светлин Русев и не са показвани. Той посещава ателието на Стоян и остава там дълго, заинтригуван и изненадан от живописния свят, с който се среща. Влиза в обител от картини за няколко живота. Наблюдава платната, от време на време казва по нещо и отново задълбочено се вглежда в картините. Споделя че, би трябвало картините на Стоян да се виждат от повече художници. Русев сравнява живописния му жест и подход с тези на скулптура. Свидетели на почти мълчаливия, но искрено топъл мъжки разговор между двамата художници, са планината  и жената на автора. Светлин споделя желанието да иницира и открие негова изложба. Посочва повечето картини с рентгеновия си усет на художник и колекционер. Малко след тази незабравима за FIL среща, Светлин Русев ни напусна.

Галерия „Сезони“ сбъдва едно искрено желание на маестро Русев. Представяме ви нови, не показвани творби от ателието на  FIL. Авторът не имитира и не подправя света, който рисува. Портрети, натюрморти, пейзажи и композиции, това са сюжетните му опорни точки.  Платната му "тежат“, защото той изгражда и надгражда жива, плътна тъкан, силно индивидуална и многопластова. Четките по платното са смели и ясни, категорични и недвусмислени, често постига силно въздействие само с два или три тона от палитрата си. FIL задълбочено изгражда цвета, формата и светлината. Специфичното за автора наслагване на боите често  се дължи на непрекъснати търсения. Може би и вие ще откриете за себе си художника FIL, избрал живописта за свой живот. Той рисува прости житейски ситуации,  без сложни определения и послания, които ние зрителите отпиваме като чиста вода от пресъхваща чешма. От пейзажите на художника надничат дървета и къщи, брегове и силуети, лодки и рибари, интимния житейски кът на обикновения човек.

Стоян Филипов - FIL оставя живописни следи всеки ден. Всеки ден той е в ателието си, „без почивен ден“…

Текст: д-р Райна Дамяни        

Моля почакайте...